Profesorul Daniel Ioniță, lector la Universitatea Tehnologică din Sydney, a lansat o teorie interesantă despre cauzele care au dus la dezatsrul din Australia. Acesta susține că unul dintre motivele principale ale incendiului este legat de presiunea ecologiștilor asupra guvernelor de a închide total accesul în parcurile naturale din Australia.

Iată textul integral publicat de Daniel Ioniță:

"Mai multe din cauzele acestor incendii fără precedent se găsesc undeva în urma cu 20 de ani.

Atunci, diferite guverne (federale și la nivel statal) au decis să aplice politici „verzi”. Adică să închidă multe din drumurile neasfaltate din parcurile naționale, pentru totdeauna, „pentru ca să nu mai fie folosite de turiștii și campiștii cu vehicule 4x4", ceea ce era o tradiție în Australia.

DAR închiderea acestor drumuri înguste și neasfaltate a dus la închiderea accesului pentru acțiunile de prevenție a focurilor. Brigăzile de Pompieri mergeau în fiecare an, în sezonul rece, și strângeau lemnele căzute, și apoi ardeau CONTROLAT multe zone de legătură între păduri- pentru ca în caz de incendiu, focurile să nu se răspândească, să nu „sară” peste șosele, sau dintr-o zonă într-alta.
Făceau de fapt ceea ce Aborigenii făcusera timp de mii și mii de ani în urmă. Ardeau preventiv în sezonul rece, pentru ca în sezonul cald și uscat (Noiembrie- Februarie) să nu fie pericol de focuri devastatoare ca acestea.

Citeste si: Dezastru în Australia. 10.000 de cămile vor fi împușcate pentru a le împiedica să bea apă

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Acum... închiderea parcurilor naționale pentru vehicule a facut ca doar aproximativ 20-30% din arderile preventive să mai aiba loc. Ca urmare, s-au adunat pe solul pădurilor de eucalipt (care are frunze cu uleiuri și hidrocarburi aromatice) multe frunze uscate, care nu se degradează așa de repede ca frunzele din pădurile de fag etc din Europa.

Nici lemnele căzute, crengi uscate etc. nu au mai fost adunate.

Fermierii și Brigăzile de Pompieri Voluntari din zonele rurale au vorbit de mult despre acest pericol. Dar nimeni nu i-a ascultat, fiindcă toate guvernele au decis în favoarea politicii „verzi”: adică să nu te atingi de parcurile naționale, să lași totul acolo așa cum este, ca să se „recicleze natural”. Numai că și focul/incendiile periodice pot fi considerate "naturale"! Apoi, Australia nu este Europa. Iar Aborigenii, care trăiau aici cu 60 000 de ani înainte să vină europenii(...) știau exact ce făceau atunci când foloseau arderi preventive și controlate, în sezonul rece, când nu era pericol de răspândire a focului.

Sigur, conditiile de secetă prelungită (cauzată probabil de schimbarea climei) au favorizat startul incediilor. DAR gravitatea lor se datorează și politicilor din ultimii 20 de ani.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Jucătorii echipei naționale, gest inedit pentru gazde. Ce au făcut tricolorii după eliminarea de la EURO 2024- FOTO- radioimpuls.ro

Eu, în loc să mai ascult la tot felul de „formatori de opinie” și politicieni, am început să citesc ce scriu Pompierii Rurali, fermierii din zonele respective și localnicii de acolo. Care de ani și ani de zile tot încearcă să se plângă la guvern să schimbe politica, dar nimeni nu i-a ascultat.

Adică, o parte a materialului lemnos (în excedent în Australia) trebuia ars de oameni, ca mijloc de prevenire a incendiilor, ceea ce făceau aborigenii până au fost impiedicați să facă asta chiar de către verzi, prin presiunile făcute de ecologiști asupra politicului. Ce se întamplă acum în Australia e un exemplu despre cum, uneori, drumul spre IAD e pavat cu bune intenții".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si