Un nou proiect de lege care prevede înființarea unor unități speciale de filare a populației în spațiul public își propune să supraveghe atent românii prin aparatură foto-video.

Proiectul urmează să ajungă pe masa comisiilor din Senat, după ce inițiativa a trecut deja de Camera Deputaților.

Ce prevede proiectul prin care românii vor fi filați în spațiul public de Poliție și Jandarmerie?

Proiectul de lege vine din partea PNL și își propune să transforme o parte din resursa umană a Jandarmeriei Române și a Inspectoratului General pentru Imigrări și Poliție de Frontieră în unități

speciale de filaj care ar urma să fie autorizate să înregistreze audio, foto și video în spațiile publice ceea ce se întâmplă, fără ca românii să își dea acordul.

Proiectul mai spune că Poliția de Frontieră este autorizată să fixeze ocazional prin mijloace foto și audio-video sau prin alte mijloace tehnice momente operative referitoare la activitățile desfășurate pe domeniul public, conform antena3.ro

Citește și: VIDEO- Plimbările prin pădure... pe semnătură. Ministerul Mediului propune ca cei care vor să plece în natură să ceară aprobare de la administratorii fondurilor forestiere

oameni care se plimba

Proiectul urmează să ajungă pe masa comisiilor din Senat, după ce inițiativa a trecut deja de Camera Deputaților.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Baza de date conține mai multe informații, printre care imaginea, vocea, profesia, ocupația și locul de muncă, dar și alte detalii, care sunt asimilate prin colaborările între Inspectoratul General de Poliție cu celelalte inspectorate, iar ulterioarele decizii vor fi stabilite prin ordinul minisrului de Interne.

Reacția Ministerului Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne a ținut să corecteze anumite aspecte legate de proiectul care ar propune filarea cetățenilor în spațiul public, fără acordul lor.

„Ministerul Afacerilor Interne a fost consultat în referire la propunerea legislativă înregistrată cu numărul PLX 776/2023, formulând punct de vedere favorabil, care a fost transmis Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, conform procedurilor legale.

Este în totalitate falsă informația potrivit căreia vor fi înființate unități care vor avea ca obiectiv „filarea” cetățenilor.

Prin proiectul de lege invocat se propune extinderea prevederilor și garanțiilor legale ce sunt în vigoare la nivelul Poliției Române, cu privire la utilizarea imaginilor în scopul asigurării ordinii publice și sancționării și prevenirii faptelor ilegale, prevederi care ar urma să fie aplicabile personalului Jandarmeriei Române, Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări”, a transmis instituția, conform sursei citate anterior.

Citește și: VIDEO- Nou proiect în Parlament: Fumatul, complet interzis! Legea a stârnit controverse

statie radio

Proiectul spune că Poliția de Frontieră este autorizată să fixeze ocazional prin mijloace foto și audio-video momente operative referitoare la activitățile desfășurate pe domeniul public.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Ministerul Afacerilor Interne precizează că ar fi vorba despre aplicarea unor modalități de lucru deja existente la nivelul Poliției Române, cum ar fi utilizarea imaginilor surprinse pe aparatele BodyCam, de polițiștii de frontieră, dar și de angajații Inspectoratului General pentru Imigrări și jandarmi, în zonele publice.

„În același timp, pot fi înregistrate, doar din spațiul public, nu și din cel privat, ocazional și nu cu caracter sistematic și continuu, imagini din timpul acțiunilor derulate de structurile MAI, în contextul existenței informațiilor cu privire la fapte penale produse în zona de intervenție.

Acest instrument este utilizat și de autoritățile de aplicare a legii din alte state, fiind o garanție a legalității acțiunilor și un instrument de conservare a mijloacelor de probă în scopul aflării adevărului și protejării drepturilor și libertăților cetățenești”, a mai specificat instituția.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si