Mihai Vrabie, un refugiat roman stabilit in Franta de ani buni, dispare in noiembrie 1976. imprejurarile disparitiei sunt bizare si raman neelucidate. Urmele duc spre zona obscura a spionajului. Presa franceza a relatat despre caz sub titlul "Misterul Romanului Linistit". Vrabie lasa in urma o sotie tanara, frantuzoaica, si doi copii mici, o fetita de patru ani si un baietel de un an. Nu a mai reaparut niciodata. De parca l-ar fi inghitit pamantul, cum se spune.

Pe 15 noiembrie 1976, Mihai Vrabie a fost vazut pentru ultima oara la misiunea greco-catolica romana de la Paris, unde innoptase. A plecat de acolo insotit de o persoana ramasa neidentificata. Cateva saptamani mai tarziu, in parkingul subteran de la Gare de l’Est, este gasita masina sa. in gara din Stuttgart se gaseste o haina uitata intr-un tren. in haina, portofelul lui Vrabie, cu bani, acte, fotografii ale familiei si un bilet de tren Paris-Viena. Urmele se opresc aici.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Politia judiciara franceza si-a dat toata silinta, dar ancheta nu a dus la niciun rezultat. Dat fiind ca Mihai Vrabie era azilant roman (nu avea inca cetatenia franceza), de investigarea cazului s-a ocupat si DST-ul, serviciul francez de contrainformatii(Direction de la Surveillance du Territoire).

Acesta ajunge la concluzia ca Vrabie era, foarte probabil, un „ilegal” al spionajului romanesc, disparut fie pentru ca a fost retras de catre sefii sai de la Bucuresti, fie lichidat sub banuiala de tradare. Potrivit unei alte surse a DST, Vrabie ar fi fost „recuperat” de americani, pentru care lucrase ca agent dublu. Informatia nu s-a confirmat. Daca ar mai fi trait pe undeva prin Occident, ar fi fost de asteptat ca, macar dupa sfarsitul Razboiului Rece, in anii ’90, el sa se arate din nou, sa vrea, cum ar fi fost firesc, sa-si revada familia. Dar Mihai Vrabie a ramas disparut.

Cititi continuarea pe historia.ro 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si