Close sidebar
Close sidebar

Un reputat medic, despre pericolul care îi paște și pe alți pacienți internați la secțiile ATI

După tragedia de la Piatra Neamț, un reputat medic spune că cea mai probabilă cauză a incendiului este că instalaţiile de oxigen nu au fost calibrate pentru debite atât de mari.

Catalina Popa,


DISTRIBUIE
acest articol

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, spune că în ceea ce privește secțiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienții cu SARS-CoV-2, lucrurile sunt complicate, pentru că aparatele lucrează la capacitate maximă și nu sunt calibrate pentru debite atât de mari.

„Ce se întâmplă în ultimele săptămâni însă e mai mult de atât. Am ajuns în punctul în care să nu existe un loc liber zile în şir e clar că e o situaţie complicată şi nu numai la Matei Balş, asta se întâmplă cu toate terapiile intensive care se ocupă de Covid 19. Întotdeauna au fost şi înainte de pandemie de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”, a mai spus medicul, citat de Mediafax.

Citeste si: Ce oraș va impune restricții de circulație în contextul în care acesta intră în carantină

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Medicul Adrian Marinescu spune că acest risc este și în secţiile normale și cu atât mai mare în secțiile de terapie intensivă. Instalațiile trebuie să fie supravegheate în permanență.

„Din păcate cei mai mulţi pacienţi internaţi sunt cu forme severe şi au nevoie de oxigen. Există soluţii, aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate în aşa fel încât să nu funcţioneze la o capacitate maximă.

Asta inseamnă că de multe ori trebuie făcute şi intervenţii astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie. Noi la institutul Matei Balş asta am făcut. Există şi o firmă care se ocupă de asta, dar şi institutul monitorizează aceste lucruri la intervale clare de timp. Exista o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut”, a mai spus medicul.

Citeste si: Polonia- Nou record cotidian de decese din cauza Covid-10, mai mult de 10.000 în total

Prefectul din Neamţ, întrebat cine ar trebui să îi aibă pe conştiinţă pe cei 10 pacienţi decedaţi: "În mod clar cine a compartimentat, cine a asigurat tehnic tot ce înseamnă zona de oxigen şi electrică, acolo cred că pot fi găsite răspunsuri"

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI