Catalin este un tanar ambitios care si-a deschis in Baia Mare cea mai atipica afacere- cea de a afuma somonul dupa o reteta autentica din nordul europei. A lucrat timp de zece ani in Norvegia, acolo unde a invatat cum sa dea aroma pestelui de Atlantic.
Catalin Simionca
"Am fost plecat 10 ani in Norvegia, am muncit initial 3 ani la o fabrica de prelucrare a pestelui si ulterior pe un vapor de pescuit, initial am vrut sa deschid cu asociatul meu un fast food cu produse pescaresti,
Tanarul aduce fileul de somon din Norvegia iar in spatiul sau din Baia Mare incepe sa-l prepare.
Afacerea inceputa de Catalin e atat de rara in Romania, incat autoritatile nici n-au stiut in prima faza ce documentie sa-i ceara. Perseverenta si pasiunea pentru arta culinara l-au facut pe tanarul afacerist sa reuseasca. Pentru inceput a investit 20 de mii de euro
Unul dintre aparate este cel pentru macerarea somonului.
De la zvantat, somonul se scoate si se baga la fum- pentru acesta se foloseste rumegus din lemn de prun.
"Trebuie sa fie fumul rece, de aceea folosim generatorul de fum in care se introduce rumegusul si produce fumul, cand ajunge in celula de afumare e rece deja Asta e cam gata, putem sa=l luam si sa il gustam"
Somonul afumat in Baia Mare, dupa reteta norvegiana este un deliciu, spun cei care-l degusta.
In prezent, mica fabrica a lui Catalin produce in jur de 16 kilograme de peste pe zi.