Close sidebar
Close sidebar

Un roman din Baia Mare a ridicat o superafacere cu somon afumat pe care il importa in tarile nordice. Tehnica a furat-o din Norvegia si face bani frumosi

Cine s-ar fi gandit vreodata ca un roman din Baia Mare poate pune pe picioare o afacere foarte banoasa cu somon afumat. Morosanul a petrecut un deceniu in tarile nordice si a furat mestesugul. Acum importa pestele din Norvegia si il prepara la foc de prun.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Catalin este un tanar ambitios  care si-a deschis in Baia Mare cea mai atipica afacere- cea de a afuma somonul dupa o reteta autentica din nordul europei. A lucrat timp de zece ani in Norvegia, acolo unde a invatat cum sa dea aroma pestelui de Atlantic.

Catalin Simionca

"Am fost plecat 10 ani in Norvegia, am muncit initial 3 ani la o fabrica de prelucrare a pestelui si ulterior pe un vapor de pescuit, initial am vrut sa deschid cu asociatul meu un fast food cu produse pescaresti, dar din vorba in vorba am ajuns la somon afumat"

Tanarul aduce fileul de somon din Norvegia iar in spatiul sau din Baia Mare incepe sa-l prepare.

Afacerea inceputa de Catalin e atat de rara in Romania, incat autoritatile nici n-au stiut in prima faza ce documentie sa-i ceara. Perseverenta si pasiunea pentru arta culinara l-au facut pe tanarul afacerist sa reuseasca. Pentru inceput a investit 20 de mii de euro

Citeste si: Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente- kanald.ro

Citeste si: Oana Lis, în doliu! Mesajul dureros transmis în urmă cu puțin timp: “Nu știi niciodată când vorbești ultima oară cu un om”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară, în timpul restaurării catedralei Notre-Dame: Sicriul unui cunoscut poet a fost găsit în toiul lucrărilor- antena3.ro

Unul dintre aparate este cel pentru macerarea somonului.

De la zvantat, somonul se scoate si se baga la fum- pentru acesta se foloseste rumegus din lemn de prun.

"Trebuie sa fie fumul rece, de aceea folosim generatorul de fum in care se introduce rumegusul si produce fumul, cand ajunge in celula de afumare e rece deja Asta e cam gata, putem sa=l luam si sa il gustam"

Somonul afumat in Baia Mare, dupa reteta norvegiana este un deliciu, spun cei care-l degusta.

Tocmai de aceea, vanzarile merg ca pe roate pentru Catalin.

In prezent, mica fabrica a lui Catalin produce in jur de 16 kilograme de peste pe zi.

 

 

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI