Adrian Bejan este absolvent al MIT si profesor la Universitatea Duke din Carolina si considerat "parintele teoriei rasiale moderne (Teoria Constructala), scrie adevarul.ro.

„Legea constructala se refera la un fenomen universal din natura: generarea configuratiilor de curgere. Atat prin organismele vii, cat si prin structurile fizice neinsufletite circula felurite fluide: apa, aer, seva, sange, fluxuri electrice si calorice. In tranzitul lor, fluidele au tendinta de a curge mai usor, pe cai de mai mare acces ”, explica savantul roman.



Teoria Constructala formulata de Adrian Bejan spune, in esenta, ca pentru ca un sistem macroscopic de marime finita sa supravietuiasca in timp, configuratia sa trebuie sa evolueze astfel incat sa ofere cel mai bun acces pentru curentii care curg prin el.

„In biologie, ne-am obisnuit cu gandul ca supravietuieste intotdeauna organismul cel mai bine adaptat. Dar „cel mai bine adaptat“ are, din perspectiva legii constructale, un sens fizic clar: este acel design animal in interiorul si exteriorul caruia curentii curg cel mai usor, iar curgerea locomotiei animale este cea mai eficienta, asigurand functionarea motorului viu cu un consum mai mic de energie, deci de hrana ”, detaliaza Adrian Bejan, in lucrarile sale.

Citeste mai mult aici

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro



Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si