Mai exact, tânărul în vârstă de 21 de ani a fost diagnosticat cu leptospiroza, o boală contagioasă gravă. Aceasta este transmisă prin urina de animale. 

Citeste si: Se demolează 400 de locuințe din Capitală, fără să se dea banii expropriaţilor. Familiie sunt revoltate pe primar

”La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Parascheva" Iași avem sub tratament și îngrijire un caz de leptospiroză cu complicații importante.

Este vorba de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din zona rurală și  care s-a prezentat marți în triajul spitalului prezentând icter (tegumentelor și sclerelor -  albul ochilor îngălbenite) modificare care, din spusele acestuia persistau de câteva zile.

În urma discuțiilor cu medicul curant, (adică anamneza) acesta a povestit că lucrează în construcții și că înainte cu o săptămână de a se prezenta la spital a avut simptome de viroză respiratorie reprezentate de:  febră, frison, mialgii, artralgii (dureri de oase), care au trecut după ce a luat tratament simptomatic. Ulterior a obsevat schimbarea colorației tegumentului.

Pacientul a fost supus investigațiilor clinice și paraclinice pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul. Analizele recoltate au arătat o creștere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală însă s-a infirmat orice prezență a unui virus hepatic.

Citeste si: Bilanț coronavirus: 1.000 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Investigațiile corect si coerent efectuate au decelat un grad important de insuficiență renală și insuficiență hepatică.

Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noștri au vrut să excludă și prezența oricărei substanțe interzise în sânge, sau a unei intoxicații indiferent de natură sa. 

Rezultatele finale ale probelor lucrate în laboratorul de analize medicale al spitalului nostru au confirmat prezența antileptospirei canicula(leptospiroza) pentru care s-a inițiat imediat tratamentul.

Pacientul prezintă o evoluție buna, valorile probelor renale și hepatice tind spre normal.

Va mai rămâne internat cel puțin încă o săptămână însă, după întoarcerea la domiciliu va trebui să respecte regimul alimentar dublat de medicația hepatoprotectoare) și odihnă”, a declarat Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Sf. Parascheva" Iași.

Care sunt cei mai frecvenți transmițători ai leptospirozei

Această afecțiune este o boală care este declanșata de contactul cu urina animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome ci doar elimină și răspândesc bacteria în mediul înconjurător: ape stătătoare, alimente, materiale sau suprafețe. Cel mai frecvent, boala este transmisă la om de șoareci sau șobolani.

În cele mai multe dintre cazuri, exact cum s-a întâmplat și în cazul tânărului în vârstă de 21 de ani internat la Iași, leptospiroza poate prezenta complicații.

Citeste si: Orașul din România în care primăria îi amendează pe cei care urcă murdari în autobuze. Consiliul Discriminării sancționează municipalitatea

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

Principalele complicații sunt insuficiența renală, de la care se poate ajunge până la dializă, dar și insuficiența hepatică, meningită și hemoragii (sindrom hemoragic nazal, oral, digestiv). 

Manifestările prezentate anterior apar în cea de-a doua săptămână de la infectare.

În cazul leptospirozei, trecerea prin boală nu conferă imunitate. Medicii recomandă o igienă riguroasă a mâinilor pentru diminuarea riscului de a contacta boala. Totodată, specialiștii susțin că folosirea mănușilor în manipularea materialelor sau alimentelor din hale, depozite, cămări, pivnițe, dar și folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecție împotriva îmbolnăvirii.

Citeste si: VIDEO- Scene incredible pe străzile din Constanța. Patru agenți de poliție s-au chinuit să încătușeze un bărbat bănuit că a furat


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si