Un virus modificat poate ucide celulele canceroase. Descoperire importantă în Marea Britanie
Oamenii de știință din Marea Britanie sunt de părere că un virus modificat poate ucide celulele canceroase. Cele mai recente experimente pe pacienți arată foarte promițător, potrivit presei britanice.
Author: Sorin Negru vineri 23 septembrie 2022 , 16:58
În studiile efectuate pe oameni, cancerul unor persoane a dispărut cu totul, în timp ce la alții tumorile au început să se micșoreze, potrivit The Hill.
Medicamentul este fabricat din virusul herpes simplex, modificat genetic pentru a ucide tumorile, informează BBC.
Oamenii de știință spun că vor fi necesare studii suplimentare, dar că în cele din urmă de acest medicament experimental ar putea beneficia mii de pacienți.
Studii promițătoare cu virusul herpes modificat
La studiu au participat aproximativ 40 de pacienți. Unii au primit injecția cu virus, numită RP2, în timp ce alții au primit și un alt medicament împotriva cancerului, nivolumab.
Un constructor de 39 de ani din vestul Londrei a fost unul dintre pacienții care au participat la cel mai recent studiu de siguranță.
El a fost diagnosticat în 2017 cu cancer al glandelor salivare. În ciuda intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente, cancerul său a continuat să crească.
Cercetătorul principal, prof. Kevin Harrington, a declarat pentru BBC că răspunsurile la tratament observate au fost „cu adevărat impresionante”.
Efectele pozitive au avut loc asupra unei serii de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag și un tip rar de cancer ocular.
„Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implică pacienți cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele actuale au încetat să funcționeze”, a spus el.
Virușii au fost folosiți și înainte pentru a lupta împotriva cancerului. În urmă cu câțiva ani, NHS a aprobat o terapie bazată pe virusul răcelii, numită T-Vec, pentru cancerul de piele avansat.
Rezultatele, prezentate la o conferință medicală la Paris, Franța, arată:
- Trei din nouă pacienți cărora li sa administrat numai RP2, care a inclus Krzysztof, și-au văzut tumorile micșorându-se - Șapte din 30 care au avut tratament combinat au părut, de asemenea, să beneficieze în urma tratamentului, tumorile dând înapoi - Efectele secundare, cum ar fi oboseala, au fost în general ușoare