Close sidebar
Close sidebar

Unde este înmormantat Arsenie Boca. Locul este vizitat de mii de turiști în fiecare an

Părintele Arsenie Boca a devenit una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Bisericii Ortodoxe Române, în ultimii ani. Locul său de veci de la Mănăstirea Prislop este vizitat de aproape 100.000 de pelerini, săptămânal, iar mulţi dintre oameni se duc cu speranța că le vor fi ascultate rugăciunile și vor fi ajutați.

Catalina Popa,

Unde este inmormantat Arsenie Boca


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Cine a fost Sfantul Parinte Arsenie Boca

Arsenie Boca a fost un ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, datorită personalității sale, veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Arsenie Boca este considerat de unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Citeste si: VIDEO| Ea este nepoata secretă a lui Arsenie Boca. La vârsta de 90 de ani face primele declarații despre miracolele care au salvat-o

Minunile Sfantului Parinte Arsenie Boca

O serie de cărţi şi studii au fost dedicate în ultimii ani minunilor, mărturiilor şi sfaturilor atribuite duhovnicului. Iată câteva dintre mărturisiri, publicate în volumele biografice şi religioase.

Unde este inmormantat Arsenie Boca

1. Vindecări miraculoase

Există numeroase mărturii ale celor care l-au cunoscut pe Arsenie Boca, în care fostul preot era prezentat ca un om care avea darul vindecării.

De la bolnavi de cancer la orbi şi persoane suferinde de paralizie, „pacienţii” părintelui erau vindecaţi, potrivit relatărilor, prin puterea credinţei.

2. Copilul vindecat în curtea mănăstirii

O mărturie despre o altă minune atribuită lui Arsenie Boca a aparţinut preotului hunedorean Oprea Crăciun, din Cinciş, şi el fost deţinut în închisorile regimului comunist. Acesta relata că în anii 1950, un sătean din Cinciş, Ionică Morar, a fost de faţă la o vindecare miraculoasă.

„Când părintele Arsenie a ieşit din biserica Mănăstirii Prislop, toţi oamenii care stăteau jos pe pajişte, lângă izvor, s-au ridicat în picioare să-i sărute mâna părintelui. Doar un copil a rămas jos. Unchiul copilului i-a zis părintelui să-l ierte pe copil că nu s-a ridicat, deoarece acesta nu poate, niciodată nu şi-a putut folosi picioarele. „Ba poate”, a zis părintele şi a întins mâna copilului. Copilul a prins cu mâna un deget al părintelui şi s-a ridicat în picioare. De atunci nu a mai avut nimic şi a putut să meargă”, relata preotul, potrivit cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2021: Cele mai importante sărbători din această lună

3. Darul clarviziunii

Preotul Serafim Bădilă, de la Mănăstirea Căişel, a povestit că Arsenie Boca a avut darul clarviziunii. „La una dintre primele întâlniri ale mele cu părintele Arsenie, dânsul mi-a zis păcatele în faţă, dar nu m-am supărat, pentru că mi-am dat seama că este un sfânt şi nu zice ca să mă batjocorească. Faţa îi strălucea şi nu te puteai uita la dânsul, aşa îi radia faţa de lumină. Era îndumnezeit. Pentru ce zic eu că avea darul clarviziunii? Am fost învăţător la clasele I – IV 20 de ani. Mi-a spus: tu trebuie să pleci de acolo. Să te duci să faci teologia. La aceasta eu i-am răspuns părintelui cu gândul, pentru că nu îndrăzneam cu vorba. În gândul meu am zis: nu mi-am strâns bani şi trebuie bani să faci o şcoală. Părintele mi-a spus: „Mă, îţi pui problema că n-ai bani? Are mama ta”. Fără să-i spun eu că tatăl meu a fost miner şi a trecut la cele veşnice şi mama mea a avut pensie, deci mă putea întreţine, pentru că fratele meu era căsătorit şi surorile mele erau la mănăstire. Deci mama din pensie mă putea ţine”, relata preotul, potrivit autorilor cărţii „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.


4. Satele binecuvântate cu alungarea secetei

O altă mărturie despre Arsenie Boca arată cum acesta a fost chemat de sătenii din Ludişor, un sat învecinat mănăstirii din Sâmbăta de Sus, să se roage împreună cu ei, în speranţa că astfel seceta va fi alungată.

Cum a murit Parintele Arsenie Boca

După instaurarea regimului comunist în România, numele părintelui a trecut pe lista neagră a autorităților. ”Sfântul Ardealului” a fost atunci acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mișcării Legionare. A fost închis în arestul Siguranței din Brașov și obligat să muncească la Canalul Dunăre – Marea Neagră, printre zeci de mii de deținuți politici.

Citeste si: El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un groaznic accident, în Maramureș. Bărbatul a murit pe loc după ce a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri- antena3.ro

Ulterior, a stat o perioadă după gratii și la Penitenciarele Jilava, Timișoara și Oradea. Chiar dacă, la un moment dat, a fost eliberat din temnițele comuniste, părintele nu și-a mai putut relua activitatea de preot. S-a vehiculat că ar fi fost schingiuit de securiști, legat de un copac, otrăvit sau chiar ucis la ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

În schimb, o altă poveste, venită de la măicuțele care au avut grijă de el în ultima parte a vieții, arată un sfârșit liniștit: moarte naturală. Arsenie Boca și-a avut chilia și atelierul de pictură la Sinaia, unde s-a retras după 1984 și unde a și închis ochii, la 28 noiembrie 1989, la 79 de ani. A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj.

„Părintele a murit de moarte naturală. Am înțeles că a avut probleme cu inima încă din tinerețe. Chiar cu o lună înainte încă se plimba prin curte. Și-a prevăzut sfârșitul, e adevărat, și în 88 parcă și-a luat rămas bun din Prislop și în primăvara lui 89 din Drăgănescu, de la credincioșii de acolo. Dânsul știa că se va duce”, susține măicuța Maria.

Unde este inmormantat Arsenie Boca

Locul său de veci de la Mănăstirea Prislop este vizitat de aproape 100.000 de pelerini, săptămânal, iar mulţi dintre oameni se duc cu speranța că le vor fi ascultate rugăciunile și vor fi ajutați.

Mormântul părintelui Arsenie Boca se află la mănăstirea Prislop.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: 9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură". Oana Roman, surprinsă de ce a găsit la mormântul mamei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de a muri- antena3.ro

Conform unei legende a măicuțelor de la mănăstirea Prislop, locul de veci al părintelui ar fi păzit de două căprioare. Aceste informații apar și într-un volum dedicat vieţii lui Arsenie Boca.

„La mormânt, măicuţele mi-au zis: «Ce credeţi, noaptea două căprioare vin şi se culcă lângă mormânt şi îl păzesc. Şi când se face dimineaţă şi urcă măicuţele, ele se scoală şi pleacă. Două căprioare, în fiecare noapte, stau la mormânt la părintele»”, au scris autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”. Aceasta ar fi mărturia unei credincioase, conform autorilor.

Vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său, de la Mănăstirea Prislop.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI