În România sunt aproximativ 500 de stații de încărcare, cele mai multe în București- 100 la număr. O încărcare durează în medie două ore, două ore și jumătate.
Majoritatea centrelor comerciale mari (mall, hypermarket) au în parcările lor stații de alimentare EV.
La nivel național sunt circa 300 de amplasamente unde poate fi încărcată o mașină electrică. Media este de 3 puncte de încărcare într-un loc/amplasament. Adică suntem undeva la 900 de puncte de încărcare în România, în 2021.

În interiorul acestor cifre avem, desigur, locuri în care există un singur punct de încărcare. Dar și locuri în care pot fi încărcărcate 5-10 mașini electrice simultan (hub-uri de încărcare).

Citeste si: VIDEO| Scene incredibile în traficul din Capitală. O femeie s-a urcat pe capotele mașinilor oprite la semafor și a început să danseze

Un detaliu interesant este legislația din România s-a modificat, iar constructorii sunt obligați să prevadă și stații de încărcare la noile clădiri, indiferent de destinația lor, rezidențială sau birouri. Tot așa cum trebuie să le prevadă cu uși sau ferestre.

Uniunea Europeană are în plan ca până în 2030 să reducă la jumătate emisiile de dioxid de carbon, însă pentru acest lucru este nevoie că în următorii ani numărul stațiilor electrice să crească de 27 de ori.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO| Ministrul Mediului: Măsuri pentru mașinile mai vechi de 15 ani până la finalul anului

unde iti poti incarca masina electrica
unde iti poti incarca masina electrica

Cât costă încărcarea electrică

- 1 kWh acasă poate costa circa 0,6-0,8 lei (puterea de încărcare fiind de regulă în jurul a 2,5 kW la o priză convențională).


- 1 kWh la stațiile de încărcare semi-rapide (de regulă cu o putere maximă 22 kW) poate costa între 0,64 lei și 1,45 lei.
- 1 kWh la stațiile care asigură încărcare rapidă (de regulă putere 50 kW sau mai mult) poate costa 1 leu până la 2 lei.

 


Unde iti poti incarca masina electrica gratuit

Încărcările gratuite sunt deja excepționale în România, greu de găsit și greu de prins loc liber la încărcare. De cele mai multe ori e coadă unde „se dă curent gratis”.

Tot excepționale sunt și situațiile în care 1 kWh (sau o cantitate mică de energie, în general) poate costa foarte mult. Sau foarte puțin.

Această situație poate fi întâlnită la stațiile care oferă serviciu de încărcare în baza unui cost pentru sesiune – indiferent de durata ei și indiferent de cantitatea consumată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si