Unde se află capul Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea neștiută a relicvelor
Află unde s-ar afla, de fapt, capul Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea neștiută a relicvelor
Capul Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai prețioase relicve ale creștinismului, are o istorie plină controverse și de mister.
De-a lungul timpului, relicva a fost ascunsă, descoperită și mutată de mai multe ori, iar în prezent două locuri principale revendică posesia acesteia: Marea Moschee din Damasc, Siria, și Catedrala din Amiens, Franța.
Relicva a fost redescoperită miraculos în mai multe rânduri. Prima descoperire a avut loc când Inochentie, un slujitor al lui Irod, a găsit capul în apropierea chiliei sale din Muntele Eleonului, dar l-a îngropat din nou. Aproximativ 300 de ani mai târziu, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, Sfântul Ioan Botezătorul le-a apărut unor călugări și le-a poruncit să dezgroape capul său.
În timpul transportului, capul a fost purtat într-un sac de piele de cămilă, fiind temporar păstrat de un olar, care l-a cinstit împreună cu familia sa.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În secolul al V-lea, capul a fost mutat din Siria, iar o parte din relicvă a ajuns la Damasc, unde este păstrată în Moscheea Omeiazilor. Cealaltă parte, inițial păstrată la Constantinopol, a fost furată de cruciați în timpul Cruciadei a patra și dusă la Catedrala din Amiens, Franța. La această catedrală, vizitatorii pot observa o zgârietură pe obrazul sfântului, atribuită furiei Irodiadei.
Citește și: Mesaje creștine de Taierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: Urări frumoase pentru prieteni și familie
Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante figuri din creștinism, cunoscut ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos. Născut în familia preotului Zaharia și a Elisabetei, el a avut o misiune divină încă de la naștere, conform profețiilor biblice. Ioan a trăit o viață ascetică în deșert, predicând pocăința și botezul pentru iertarea păcatelor.
Curajul său de a denunța nedreptățile și păcatele regilor vremii, în special relația adulteră a lui Irod Antipa cu Irodiada, i-a adus moartea. După ce a fost condamnat la moarte, capul său a fost adus pe o tipsie Salomeei, fiica Irodiadei, ca urmare a unei promisiuni făcute de Irod.
De-a lungul istoriei, Sfântul Ioan Botezătorul a fost asociat cu numeroase minuni, multe dintre acestea fiind legate de relicvele sale. Capul său, în special, a fost venerat și considerat o sursă de putere spirituală, atrăgând pelerini din întreaga lume.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Sursa: doxologia.ro