Close sidebar
Close sidebar

Unde se află capul Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea neștiută a relicvelor

Află unde s-ar afla, de fapt, capul Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea neștiută a relicvelor

Andreea Stoica,

Sarb[toare mare pe 29 august 2024

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Capul Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai prețioase relicve ale creștinismului, are o istorie plină controverse și de mister.

Unde se află capul Sfântului Ioan Botezătorul în prezent

De-a lungul timpului, relicva a fost ascunsă, descoperită și mutată de mai multe ori, iar în prezent două locuri principale revendică posesia acesteia: Marea Moschee din Damasc, Siria, și Catedrala din Amiens, Franța.

După ce Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul în închisoare, Irodiada a ordonat ca acesta să nu fie îngropat împreună cu trupul, temându-se că profetul ar putea învia. Capul a fost îngropat într-un loc ascuns din curtea palatului. Cu toate acestea, Ioana, soția unui demnitar de la curtea lui Irod, a dezgropat capul în secret și l-a dus la Ierusalim, unde l-a îngropat într-un vas de lut pe Muntele Măslinilor.

Citește și: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie pe 29 august. Ce nu e bine să faci în această zi

Relicva a fost redescoperită miraculos în mai multe rânduri. Prima descoperire a avut loc când Inochentie, un slujitor al lui Irod, a găsit capul în apropierea chiliei sale din Muntele Eleonului, dar l-a îngropat din nou. Aproximativ 300 de ani mai târziu, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare, Sfântul Ioan Botezătorul le-a apărut unor călugări și le-a poruncit să dezgroape capul său.

În timpul transportului, capul a fost purtat într-un sac de piele de cămilă, fiind temporar păstrat de un olar, care l-a cinstit împreună cu familia sa.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

În secolul al V-lea, capul a fost mutat din Siria, iar o parte din relicvă a ajuns la Damasc, unde este păstrată în Moscheea Omeiazilor. Cealaltă parte, inițial păstrată la Constantinopol, a fost furată de cruciați în timpul Cruciadei a patra și dusă la Catedrala din Amiens, Franța. La această catedrală, vizitatorii pot observa o zgârietură pe obrazul sfântului, atribuită furiei Irodiadei.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Mesaje creștine de Taierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: Urări frumoase pentru prieteni și familie

Viața și minunile Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante figuri din creștinism, cunoscut ca înaintemergătorul lui Iisus Hristos. Născut în familia preotului Zaharia și a Elisabetei, el a avut o misiune divină încă de la naștere, conform profețiilor biblice. Ioan a trăit o viață ascetică în deșert, predicând pocăința și botezul pentru iertarea păcatelor.

Curajul său de a denunța nedreptățile și păcatele regilor vremii, în special relația adulteră a lui Irod Antipa cu Irodiada, i-a adus moartea. După ce a fost condamnat la moarte, capul său a fost adus pe o tipsie Salomeei, fiica Irodiadei, ca urmare a unei promisiuni făcute de Irod.

De-a lungul istoriei, Sfântul Ioan Botezătorul a fost asociat cu numeroase minuni, multe dintre acestea fiind legate de relicvele sale. Capul său, în special, a fost venerat și considerat o sursă de putere spirituală, atrăgând pelerini din întreaga lume.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Sursa: doxologia.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI