Unde sunt moastele Sfintei Parascheva

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Epivata este numele localitatii unde s-a nascut Sfanta Cuvioasa Parascheva. Desi, intr-o lucrarea aparuta la Moscova, in anul 1861, unii cercetatori sustin ca localitatea Epivat este de fapt numele vechii localitati "Drastor", din Dobrogea, acest lucru nu poate fi intarit inca pe nici o marturie istorica autentica.

Citeste si: Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva. O sărbătorim în fiecare an pe 14 octombrie

Moastele sfintei au scapat neatinse dintr-un incendiu

Racla de argint a fost asezata, la 13 iunie 1641, in Biserica Manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Dupa ce au scapat neatinse dintr-un incendiu, la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost depuse in noua Catedrala Mitropolitana.

Iasul a mai fost in centrul atentiei crestinilor in 1996, cand a fost adus din Grecia Capul Sfantului Apostol Andrei, si anul trecut, cand a fost declarat unul dintre cele cinci orase europene de pelerinaj cu prilejul Jubileului 2000 de ani de crestinism. Si de data aceasta, alaturi de racla Sfintei Parascheva, se va afla un odor sfant. Pelerinii vor putea sa se inchine la Braul Maicii Domnului, scos pentru prima oara din biserica de la Muntele Athos unde este adapostit.

Mai puțini credincioși la moaștele Sf. Parascheva

Numărul credințioșilor este mai redus față de alți ani. Autoritățile au aproximat un număr de 500 de pelerini, față de 1.200-1.500,

ce trec într-o oră pe la racla cu sfintele moaște.

Citeste si: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Citeste-l pentru a te vindeca de suferinta

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Scăderea numărului de credincioși este pusă pe seama situației epidemiologice traversată de țara noastră și a restricțiilor de călătorie.

Majoritatea credincioșilor poartă masca de protecție

Pentru siguranța pelerinilor, suprafața așezată peste raclă, este dezinfectată la fiecare zece minute.

În Municipiul Iași există restricții de circulație între orele 20:00 și 5:00, dar pelerinii ce vin pentru a lua parte la acest eveniment religios, sunt exceptați de la restricții. Incidenț cazurilor în Municipiul Iași este de 8,55 la mie.

”Ne bazăm pe raţiune. Ieşenii nevaccinaţi au acces şi ziua, nu au de ce să vină la catedrală după ora 20.00. E greu să faci diferenţa între un pelerin vaccinat şi unul nevaccinat. Nu scrie pe fruntea nimănui. Eu cred că nu vor fi probleme”, a afirmat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Citeste si: VIDEO| Prima zi de pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva: credincioșii au venit cu haine, brățări sau brelocuri pe care le ating de raclă spre a le purta noroc

Unde sunt moastele Sfintei Parascheva

Unde sunt moastele Sfintei Parascheva

Pelerinii se pot închina la racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Gheorghe Pelerinul 

Există un culoar unic prin care pelerinii ajung la raclă, păstrând astfel distanța unul de celălalt. La dispoziția credinciosților au fost puse dozatoare cu dezinfectant. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, pe 14 octombrie, va fi sărbătorită prin slujba Sfintei Liturghii, începând cu ora 9.30.

Credincioșii vor putea lua parte la slujbă într-un număr restrâns și cu respectarea măsurilor de distanțare, dar și pe câteva ecrane mari. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si