Unde te poți vaccina fără programare. Lista orașelor în care există centre de vaccinare drive-through
Românii se înghesuie la vaccinarea împotriva Sars-Cov-2. Oamenii aleg vaccinarea prin prezentarea directă la centru fără a se programa. Consultă lista orașelor în care există centre de vaccinare drive-through.
O nouă modalitate de vaccinare va avea succes în mai multe orașe din țară. Românii merg să se vaccineze fără programare. Acest nou sistem este pe placul persoanelor pentru care platforma de programare nu a fost destul de accesibilă. Maratonul de vaccinare care a avut loc la Timișoara le-a demonstrat autorităților că oamenii preferă să meargă la vaccin fără programare.
Un astfel de centru de vaccinare de tip drive-thru se află în Capitală, în Piața Constituției. Acolo oamenii merg fără programare prealabilă în platformă. La centru din Piața Constituției este folosit vaccinul produs de compania Pfizer.
Noile măsuri anunțate de autorități în campania de vaccinare
- posibilitatea efectuării celei de-a doua doze de vaccin într-un centru diferit față de cel în care s-a făcut prima doză, în funcție de disponibilitatea locurilor și cu minim 72 de ore înainte de programare (se va- operaționaliza până săptămâna viitoare); din 28 aprilie va crește
capacitatea fluxului în care se administrează vaccin Pfizer la 96 de persoane/zi; - din 29 aprilie se va deschide primul Drive-Thru din București, în Piața Constituției; - din 4 mai începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Janssen produs de Johnson&Johnson; - în 7-9 mai se desfășoară Maratonul Vaccinării la București, prin centrele de vaccinare de la Sala Palatului și Biblioteca Națională; - în 14-16 mai se desfășoară Maratonul Vaccinării la Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș și Iași; - activarea de noi centre Drive-Thru în țară; - extinderea posibilității de vaccinare fără programare, prin prezentarea
la centrele de vaccinare, cel puțin în municipiile în care există centre regionale de depozitare, astfel încât să fie asigurată distribuirea rapidă a dozelor.
Craiova este un alt oraș care se va bucura de centrele de vaccinare de tip drive-through. În prezent, este pregătit un proiect pilot, iar oamenii se vor putea vaccina fără programare. Conform autorităților, 3.092.378 de români s-au vaccinat de la debutul campaniei. 1.820.634 de oameni s-au imunizat cu ambele doze, iar restul cu o singură doză.
Potrivit statisticilor, în etapa a doua, peste 76% dintre persoanele vaccinate sunt persoane din categoriile considerate vulnerabile- persoane cu boli cronice și persoane cu vârsta peste 65 de ani.
În perioada ce va urma, vor fi organizate mai multe echipe mobile care vor fi trimise la companiile care își doresc să își vaccineze angajații. Secretarul de stat, Andrei Baciu a declarat că România se află pe locul patru la nivel european în ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a menționat că dacă se va menține ritmul actual de vaccinare până la 1 iunie 2021 vom avea peste cinci milioane de persoane vaccinate.
De vineri se dă startul vaccinării fără programare în toate centrele din țară. „Începând de vineri, din 7 mai, ne propunem să avem următoarea modalitate de prezentare la centrele de vaccinare.
Pentru că vinerea se face aprovizionarea centrelor pe perioada zilelor de sâmbătă, duminică și luni, foarte probabil că vom stabili următoarea modalitate:
-persoanele de peste 60 de ani se vor prezenta direct la centrele de vaccinare fără programare;
-de asemenea, restul persoanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta după ora 14, până la finalul programului, ora 20, fără programare.
Menționez, pentru persoanele peste 60 de ani, se pot prezenta pe tot parcursul programului, de la 8 dimineața până la orele 20.
Prioritate vor avea persoanele programate prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat, însă suplimentar, în funcție de capacitate de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrul de vaccinare.”, a zis Valeriu Gheorghiță.
Oficialul în sănătate a adăugat: „Adică, dacă un centru are capacitate de 100 de persoane și sunt 50 de persoane programate, va elibera bonuri de ordine pentru 50 de persoane suplimentare care se vor prezenta. Eventual, cei care se prezintă suplimentar pot fi trecuți pe o listă și să se prezinte în zilele următoare.
Este posibil ca această modalitate de vaccinare să crească numărul de doze irosite, pentru că vom merge pe o estimare medie a consumului pe 3 zile, însă fără să avem o garanție că numărul de doze distribuite vor fi și consumate pe perioada intervalului de stabilitate a acestor doze”.
Un astfel de centru drive-through va fi inaugurat și la Suceava la sfârșitul săptămânii. De astăzi, 5 aprilie 2021, și la Oradea există un astfel de centru mobil de vaccinare, în parcarea unui mare centru comercial.