Urnele s-au deschis, astăzi, 6 decembrie 2020, pentru alegerile parlamentare şi mulţi români se întrebă la ce secţie de votare trebuie să meargă pentru a-şi alege senatorii şi deputaţii care îi vor reprezenta în Parlamentul României în următorii 4 ani! Iată cum putem afla unde votăm pe 6 decembrie 2020, la alegerile parlamentare şi ce circumscripţie electorală are fiecare român!

Poţi afla care este secţia ta de votare pe site-ul AEP- registrul electoral

18.802 de secţii de votare sunt organizate în ţară pentru alegerile parlamentare 2020.

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020- S-au deschis secţiile de votare. Românii îşi aleg senatorii şi deputaţii pentru următorii patru ani

Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale
Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică, începând cu ora 7:00, în cele 18.802 de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile parlamentare, procesul de votare urmând să se încheie la ora 21:00.

În străinătate votul pentru alegerile parlamentare 2020 a început deja de vineri, de la ora 20:00 ora României, desfăşurându-se pe durata a două zile.

Câţi senatori şi deputaţi sunt în Parlamentul României?

Românii sunt chemaţi la urne pentru a alege 136 de senatori şi 329 de deputaţi, poziţii la care aspiră 7.136 de candidaţi la alegerile parlamentare 2020- 4.659

la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.

Au fost depuse în total 1.147 de liste de candidaţi şi candidaturi independente- 42 de candidaţi independenţi s-au înscris pentru Cameră şi unul pentru Senat, relevă datele Expert Forum. Pentru cele patru locuri de deputat în circumscripţia Străinătate sunt 47 de candidaţi, iar 29 se luptă pentru cele două locuri de senator. Listele cele mai lungi sunt cele pentru Bucureşti, unde ajung până la 37 de candidaţi.

Cea mai mare competiţie este în judeţul Brăila la Camera Deputaţilor, cu 19,8 candidaţi pe loc, iar cea mai mică la Buzău, cu 9 pe loc. Şi la Senat, lupta cea mai intensă se poartă tot în Brăila, cu 27,5 candidaţi pe un loc, cea mai slabă înregistrându-se în Prahova, 11,8 pe loc.

Citeste si: Alegeri Parlamentare 2020. Scandalul plicurilor cu voturile prin corespondenţă- Explicaţiile premierului Orban

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral era, în 2 decembrie, 18.191.396. Numărul total al românilor cu domiciliul în străinătate care votează la aceste alegeri este 740.367.

Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale
Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale

Cu ce documente putem vota la alegerile parlamentare 2020?

La alegerile parlamentare 2020 pot vota cetăţenii români care au vârsta de 18 ani împliniţi în ziua de 6 decembrie. Nu au drept de vot cei cărora le-au fost interzise drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească.

Românii care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care în ziua votării se află în ţară pot vota în baza următoarelor documente: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Poţi vota cu buletinul expirat la alegerile parlamentare 2020?

Pot vota şi cei al căror act de identitate a expirat în perioada 1 martie- 6 decembrie 2020.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Citeste si: VIDEO- Alegeri Parlamentare 2020. Zeci de mii de români din diaspora au votat deja

Guvernul a adoptat modificări la hotărârea privind instituirea stării de alertă, astfel încât să fie permisă circulaţia în ziua alegerilor, fără restricţii.

Potrivit hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată de către Executiv, „membrii birourilor electorale, personalul tehnic-auxiliar al acestora, candidaţii, persoanele acreditate şi alte persoane implicate în organizarea alegerilor, precum şi persoanele care le asigură transportul înspre şi dinspre sediile secţiilor de votare, birourile electorale de circumscripţie sau ale oficiilor electorale, fără restricţii, în toate localităţile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00”.

Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale
Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale

Citeste si: A inceput votul! FOTO cu primul român care a votat la alegerile parlamentare 2020

În plus, pentru a înlesni exercitarea opţiunii electorale, la nivel naţional, circulaţia persoanelor este permisă în intervalul 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricţii şi fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Secţiile de votare la parlamentare 2020, dotat cu dezinfectant

Toate secţiile de vot vor avea flacoane cu soluţie dezinfectantă şi toţi votanţii vor purta mască de protecţie, precum şi personalul din secţia de vot. De asemenea, la intrarea în secţie va fi luată temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor trebui să respecte distanţa fizică de minim un metru. În sala de vot nu trebuie să fie prezenţi mai mult de 5 alegători în acelaşi timp.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment pentru Alegerile din 6 decembrie. "Să nu mai apară întruniri ca la alegerile locale"

Conform deciziei CNSU, „alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile”.
Totodată, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Unde se pune ştampila de vot corect pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020?

Ştampila de vot se pune corect în chenarul partidului cu care vrei sa votezi.

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020: Calendar, liste candidaţi şi secţii de votare

Sunt nule buletinele de vot:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

– pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
– buletinele de alt model decât cel legal aprobat
– buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
– buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale
Unde votăm la alegerile parlamentare 2020, pe 6 decembrie: Secţii de votare şi circumscripţii electorale

Ştampila „VOTAT” şi pixurile vor fi dispuse în aşa fel încât alegătorul să le poată lua singur, fără să aibă contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei, sub supravegherea acestora.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Citeste si: Milioane de români trebuie să știe asta. Ce se întâmplă cu buletinul la Alegerile Parlamentare 2020

După ce îşi exercită dreptul de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de vot, timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Listele complete de candidaţi la alegerile parlamentare 2020 pentru PSD, PNL şi USR PLUS se găsesc AICI

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si