Close sidebar
Close sidebar

Ungaria ar putea pierde bani de la UE din cauza încălcării statului de drept. Anunțul Comisiei Europene

Comisia Europeană a inițiat în premieră procedura de tăiere a finanțării europene pentru Ungaria, din cauza încălcării principiilor statului de drept în această țară. Procedura declanșată azi poate să dureze chiar și 9 luni până la anunțarea unor sancțiuni efective.

Sorin Negru,

Viktor Orban, cel mai important aliat al lui Putin din UE

[Sursa foto: Euronews]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Comisia Europeană a declanşat miercuri o procedură contra Ungariei care poate duce la o suspendare sau o reducere a anumitor fonduri europene, ca urmare a îngrijorărilor legate de reglementările privind pieţele publice, transmite presa internațională.

Citeste si: Volodomir Zelenski și Vladimir Putin s-ar putea întâlni în zilele următoare

Comisarul european pentru buget Johannes Hahn a fost mandatat să trimită guvernului ungar o ”notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite care condiţionează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Citeste si: Ce pierderi au înregistrat companiile rusești ca urmare a razboiului din Ucraina

Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas.

Ungaria, prima victimă a noului regulament al UE

Regulamentul noului mecanism de condiţionalitate între fondurile de la bugetul UE şi respectarea valorilor statului de drept prevede mai multe etape însoţite de termene înaintea aplicării efective, informează Agerpres.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Nicolae Ciucă, declarații după vizita în Ucraina. "România caută surse alternative la gazul rusesc"

Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor.

În final, Consiliul UE (format din statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni.

Discuții privind un nou acord pentru slăbirea dependenței de gazul Rusiei

Ţările UE vor dezbate săptămâna aceasta un posibil acord pentru a împărţi costurile cumpărării de gaze pentru a umple facilităţile de stocare şi a construi o rezervă de aprovizionare înaintea iernii următoare.

Citeste si: "Cine sunt prietenii Rusiei". Presa de la Budapesta face inventarul țărilor care nu l-au părăsit pe Putin

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă prin care introduce obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori.

Propunerea este menită să reducă dependenţa de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele de care are nevoie UE.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Propunerea a provocat îngrijorări în unele state membre UE care au facilităţi de stocare a gazelor, inclusiv Ungaria, care se teme că firmele sale vor fi forţate să cumpere volume mari de gaze la preţuri ridicate, în timp ce statele care nu au sau au facilităţi reduse de stocare nu se confruntă cu astfel de probleme.

Citeste si: Ce răsplată va primi Ungaria de la Putin dacă Rusia zdrobește Ucraina

Diplomaţii din ţările UE vor discuta săptămâna aceasta un acord de compromis care, dacă va fi aprobat, ar putea duce la negocieri cu Parlamentul European privind reglementările finale.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI