Avertismentul vine în contextul în care parlamentul maghiar a acordat, luni, premierului Viktor Orban un drept deschis de a se pronunța prin decret executiv și a introdus pedepse cu închisoarea pentru oricine împiedică măsurile de a stopa răspândirea virusului sau răspândirea informațiilor false legate de pandemie.

Citeste si: Coronavirus. Parlamentul Europan a aprobat măsuri esenţiale de sprijin la nivel comunitar

„Este extrem de important ca măsurile de urgență să nu fie în detrimentul principiilor și valorilor noastre fundamentale.

Democrația nu poate funcționa fără mass-media libere și independente”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Orice măsură de urgență trebuie limitată la ceea ce este necesar și strict proporțional. Ele nu trebuie să dureze la nesfârșit. Guvernele trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt supuse controlului periodic”, a adăugat aceasta.

Citeste si: Vești bune din partea UE: S-a suspendat Pactul de Stabilitate, nu mai există reguli bugetare, „guvernele pot pompa în economie oricâți bani e nevoie”

Ungaria și Polonia, front comun

Comisia, organul executiv al UE, a anunțat că va analiza legislația Ungariei și va monitoriza punerea în aplicare a acesteia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, a declarat că legea este „congruentă cu tratatele UE și cu consituția maghiară și vizează exclusiv combaterea coronavirusului”.

Citeste si: Iohannis: Preşedinta Comisiei Europene doreşte să propună să limităm accesul în Uniunea Europeană al persoanelor care vin din ţări care nu sunt parte din UE

Și guvernul din Polonia a restricționat mișcarea și activitatea economică prin decrete executive.

În schimb, ar fi putut declara o „stare de dezastru natural” legal, dar acest lucru ar fi putut pune sub semnul întrebării alegerile prezidențiale care vor avea loc în 10 mai, în care actualul președinte Andrzej Duda conduce în sondajele de opinie, potrivit Reuters.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si