"Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiatilor" spune Ministrul de Externe al Luxemburgului. Acesta cere excluderea Ungariei din UE
Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn vrea ca Ungaria să fie suspendată sau chiar exclusă din Uniunea Europeană (UE), deoarece încalcă grav valorile de bază ale blocului comunitar.
Asselborn s-a arătat deranjat de felul în care Guvernul conservator de la Budapesta tratează problema migraţiei, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei. „Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor“, a declarat şeful diplomaţiei luxembrugheze, scrie BBC.
UE nu poate tolera „un comportament atât de inadecvat“, iar orice stat care încalcă valorile de bază „ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna“, a insistat Asselborn.
Numai astfel pot fi „apărate coeziunea şi valorile Uniunii Europene“, a subliniat el.
Asselborn s-a arătat deranjat de felul în care Guvernul conservator de la Budapesta tratează problema migraţiei, dar şi faptul că încearcă să limiteze independenţa justiţiei şi libertatea presei. "Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiaţilor", a declarat şeful diplomaţiei luxembrugheze, scrie BBC. UE nu poate tolera „un comportament atât de inadecvat“, iar orice stat care încalcă valorile de bază „ar trebui exclus temporar sau, dacă este necesar, pentru totdeauna“, a insistat Asselborn.
Numai astfel pot fi „apărate coeziunea şi valorile Uniunii Europene“, a subliniat el.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a reacţionat dur la declaraţiile lui Jean Asselborn, acuzându-l pe omologul său luxemburghez de "aere de superioritate" şi de "aroganţă", "un politician de categorie usoara, inclinat sa distruga securitatea si cultura Europei".
Ungaria a fost prima ţară membră UE care a blocat venirea imigranţilor şi refugiaţilor, inclusiv prin ridicarea unui gard de-a lungul frontierei sale şi prin adoptarea unor legi care să descurajeze intrările pe teritoriul său.
De asemenea, Ungaria va organiza la 2 octombrie un referendum în cadrul căruia populaţia va fi întrebată dacă este de acord cu decizia UE ca solicitanţii de azil să fie redistribuiţi între statele blocului comunitar fără ca Budapesta să fie de acord, scrie ziarul Adevarul.