Premierul maghiar Viktor Orban a declarat explicit, vineri 18 noiembrie, că Ungaria nu va sprijini viitorul pachet major de ajutor pentru Ucraina, pe care UE l-a dezvăluit săptămâna trecută.

Citește și: Klaus Iohannis scapă de amendă după ce a declarat că PSD vrea să dea Ardealul ungurilor. "Jo napot, Ciolacu!"

Vorbind la o conferință de la Budapesta, Viktor Orban a spus că, deși Ungaria condamnă agresiunea Rusiei și sprijină poporul ucrainean, el nu este dispus să pună interesele Ucrainei înaintea celor ale propriei sale țări.

Citește și: VIDEO- Ungaria plafonează prețurile la câteva produse alimentare de bază

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Viktor Orban, considerat pe scară largă drept cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în UE, s-a opus, de asemenea, în mod expres sancțiunilor blocului împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, transmite ABC News.

Viktor Orban propune o altă abordare la adresa Ucrainei

Planul de ajutor va oferi Ucrainei anul viitor 18 miliarde de euro în plăți regulate pentru a ajuta la menținerea în funcțiune a unităților de energie, pentru asistență medicală, precum și pentru a finanța salariile și schemele de pensii.

Citește și: Noi atacuri masive ale Rusiei în Ucraina. Anunț de ultim moment de la Kremlin

Refuzul Ungariei de a susține acest plan amenință să-l deraieze complet, deoarece modificările aduse regulilor bugetului UE necesită aprobarea unanimă a țărilor membre.

Ca o alternativă la planul de ajutor al UE, Orban a recomandat celor 27 de membri ai UE să decidă cât sunt dispuși să ofere Ucrainei și să distribuie suma într-un „mod proporțional și echitabil” între ei, fără a contracta împreună împrumuturi pentru a efectua plățile.

El a spus că Ungaria ar fi dispusă să ofere Ucrainei 60-70 de miliarde de forinți (152-178 de milioane de dolari) din propriul buget în condiții bilaterale- o sumă despre care a spus că nu va dăuna în mod fundamental intereselor naționale ale Ungariei.

Viktor Orban s-a opus și ultimelor sancțiuni UE la adresa Rusiei despre care a susținut că ar distruge economia Europei și ar apropia UE de intrarea în război în sine.

Întrebată săptămâna trecută despre blocarea de către Ungaria a ajutorului financiar acordat de UE Ucrainei, ministrul german de externe Annalena Baerbock a spus că miza este furnizarea de asistență Ucrainei pentru iarna care se apropie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si