Ungaria sfidează UE și adoptă vaccinul "made in China"
Ungaria trece în regim de urgență la certificarea internă a unui vaccin chinezesc împotriva noului virus pornit chiar din China. Statele membre UE așteaptă de regulă acordul venit de la Agenția Europeană a Medicamentului, dar Ungaria vrea să sară peste acest pas recomandat de uzanțele europene.
Author: Razvan Ilie vineri 11 decembrie 2020 , 15:43
Ungaria va încerca să obţină o aprobare internă în regim de urgenţă pentru un vaccin chinezesc împotriva COVID-19 în loc să aştepte evaluarea obişnuită efectuată de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat vineri pe contul său de Facebook ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.
" Siguranţa unui vaccin nu este o chestiune politică sau ideologică, ci una profesională. Dacă experţii iau o decizie pozitivă, vom începe imediat să întocmim contractul pentru a importa vaccinul'", a declarat Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria a primit vineri documentaţia cerută.
Oficialul de la Budapesta nu a precizat care este numele producătorului vaccinului la care s-a referit, potrivit Reuters.
Conform normelor europene, un astfel de vaccin necesită autorizarea EMA, dar statele membre ale UE pot să apeleze la o procedură de urgenţă care le permite distribuirea temporară a vaccinului. Este ceea ce a făcut Regatul Unit- care este însă cu un pas în afara Uniunii, aprobând la începutul lunii decembrie vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech.
EMA a anunţat că va decide până pe 29 decembrie dacă va acorda o autorizaţie provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, subliniind că procedura europeană de evaluare, deşi puţin mai lentă decât cea britanică, este mai riguroasă.
Ungaria, discuții cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V
Ministrul de Externe de la Budapesta a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie că Rusia le va permite medicilor şi experţilor sanitari ungari să studieze procesul de producţie al vaccinului rusesc împotriva COVID-19 ''Sputnik V'', iar această colaborare ar putea accelera procesul prin care autorităţile sanitare ungare vor lua o decizie privind o posibilă folosire a acestui vaccin în Ungaria.
Nici Rusia şi nici China nu au solicitat până în prezent agenţiei europene autorizarea vaccinurilor lor, potrivit Agerpres. China a aprobat trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm, pentru utilizare de urgenţă.
Câți bani plătește, de fapt, România pentru vaccinul anti coronavirus
România va beneficia la începutul anului 2021 de prima tranșă de vaccin cu un număr de aproximativ un milion de doze. Per total, România a agreat la nivelul Uniunii Europene să primească 10 milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca într-o a doua fazănumărul de doze să fie suplimentat, în funcție de necesități.
Executivul vrea să imunizeze 70 la sută din populație, adică exact pragul la care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, campania s-ar dovedi eficientă.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a anunțat la rectificarea bugetară acordarea a 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi "suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”.
UE va plăti mai puţin decât prețul plătit de SUA, 19,50 dolari pe doză, a declarat un înalt oficial al Uniunii încă din luna noiembrie.
Acelaşi oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari, însă a refuzat să ofere o cifră exactă.