Close sidebar
Close sidebar

Ucraina acuză Ungaria că încurajează Rusia să continue războiul. "Este cinică propunerea de a purta negocieri la Budapesta"

Relații tot mai tensionate între Ucraina și Ungaria. Guvernul de la Budapesta este singurul din cadrul UE care s-a abținut să denunțe crimele de la Bucha. Mai mult, Ungaria se opune unor noi sancțiuni ale UE împotriva Rusiei și a cerut Ucrainei "să nu mai adreseze insulte" la adresa conducerii sale.

Sorin Negru,

Viktor Orban, aliatul lui Putin din UE? Guvernul de la Budapesta este singurul din cadrul UE care s-a abținut să denunțe crimele de la Bucha.  

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ucraina a criticat joi administrația maghiară pentru eșecul de a recunoaște implicarea Rusiei în asasinatele de la Bucha.

Citeste si: Ucraina speră să evacueze civilii pe zece culoare umanitare

Peste 400 de cadavre, multe ale unor civili cu mâinile legate la spate, au fost descoperite pe străzile din suburbia Kievului de trupele ucrainene în timp ce preluau controlul asupra localității părăsite de armata rusă.

Ungaria, pusă la zid de guvernul de la Kiev

În timp ce multe țări europene au promis că vor facilita investigațiile pentru demonstrarea unui "genocid" în Ucraina, un astfel de comentariu nu a venit până acum din Ungaria.

Citeste si: Guvernul lui Viktor Orban, reacție dură la adresa Ucrainei

Într-o declarație de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean Oleg Nikolenko a declarat că reticența Budapestei de a recunoaște responsabilitatea Rusiei pentru atrocitățile de la Bucha întărește hotărârea Kremlinului de a comite noi crime de război.

Mai mult, Oleg Nikolenko a mai susținut că o propunere anunțată recent de a desfășura negocieri de pace la Budapesta pare cinică.

Citeste si: VIDEO Noi sancțiuni împotriva Federației Ruse. Zelenski: Acest pachet arată spectaculos, dar nu e de ajuns

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

„Dacă Ungaria vrea să ajute, trebuie să înceteze să afecteze unitatea UE”, a spus oficialul de la Kiev, potrivit RepublicWorld.com.

Controversa vine în momentul după ce premierul ungar Viktor Orban a informat că a vorbit recent cu președintele rus Vladimir Putin.

Viktor Orban propune negocieri de pace la Budapesta

Viktor Orban a declarat că l-a invitat pe Putin în Ungaria pentru că a purta „discuții de pace” la Budapesta, a informat Polish News.

Vorbind la o conferință de presă, Orban a spus că la întâlnire vor participa președintele ucrainean Volodimir Zelenski, omologul francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Citeste si: Ucraina speră să evacueze civilii pe zece culoare umanitare

Viktor Orban a declarat că răspunsul președintelui rus Putin a fost unul „pozitiv”. Orban a declarat că l-a îndemnat pe Putin să fie de acord cu o încetare a focului în Ucraina.

Exprimându-și opinia despre viitorul Ungariei în Uniunea Europeană, Viktor Orban a declarat că Budapesta „încă” își vede viitorul în UE și a adăugat că Ungaria va continua să rămână membră a NATO. 

Ungaria, deranjată de "insultele" de la Kiev

Ministerul de Externe de la Budapesta  l-a convocat miercuri pe ambasadorul Ucrainei  pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Citeste si:  Război Rusia-Ucraina, ziua 42. Rusii atacă mai multe orașe din regiunea Harkov și anunță "asaltul final" în Mariupol

Într-o postare făcută pe Facebook, Peter Szijjarto a afirmat că  Ungaria are o poziţie clară  în privinţa războiului din Ucraina.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Un tânăr a ajuns la Spitalul „Bagdasar Arseni” complet paralizat din cauza unui virus misterios- antena3.ro

Citeste si:  Ce i-a transmis Vladimir Putin lui Viktor Orban după victoria în alegerile parlamentare

"Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii", spune șeful diplomației de la Budapesta.

Ungaria: "Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm departe de el"

Guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, a arătat ministrul.  "Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui",  a adăugat Szijjarto.

Guvernul nu va risca pacea şi securitatea ungurilor, prin urmare "nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice" împotriva Rusiei, a arătat ministrul de externe.

Ministrul de Externe de la Budapesta a mai spus că ungurii şi-au spus părerea "clară şi uşor de înţeles" în această privinţă la alegerile generale de duminică, la care partidul de guvernământ Fidesz a obţinut o victorie categorică.

"Putem constata că Ucraina ar fi dorit un alt rezultat în interesul său şi nu vom discuta acest lucru: ei pun interesele ucrainenilor pe primul loc şi noi facem la fel pentru unguri", a mai spus oficialul maghiar.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI