Uniunea Europeană în criză de ulei: Rezervele ajung doar pentru șase săptămâni. 45% din necesar provine din Ucraina
Asociația producătorilor de ulei vegetal din Uniunea Europeană, Fediol, a informat că, la momentul actual, rezervele de ulei comestibil din Europa pot ajunge pentru maximum 6 săptămâni de consum.
Lipsa materiei prime, mai exact a producției de floarea soarelui, a venit ca urmare a războiului crâncenă care se duce în prezent în Ucraina, principala țară din care membrii Fediol importă anual între 35 și 45% din necesarul de materie primă pentru producerea uleiului de floarea soarelui consumat în Uniunea Europeană.
Fediol nu știe cum se va descurca cu situația de criză legată de floarea soarelui
Fediol nu prevede încă o rezolvare la situația de criză legată de lipsa materiei prime și nu se știe cum se va desfășura în continuare comerțul cu produsele din floarea soarelui.
Ca soluții de moment sunt aduse în discuție alternative la uleiul de floarea soarelui, cum ar fi cel de rapiță, soia și chiar uleiurile tropicale (cocos și palmier).
,,Lipsa materiei prime- floarea soarelui- a apărut ca urmare a războiului din Ucraina, țară din care membrii FEDIOL importă anual între 35 și 45% din necesarul de floarea soarelui pentru producerea uleiului consumat în UE. Ca o remarcă personală, în afara comunicatului FEDIOL, dacă războiul va continua și în lunile următoare, fermierii din Ucraina nu vor putea semăna floarea soarelui, iar criza uleiului din UE se va adânci
FEDIOL- din care face parte și un producător din România, EXPUR („… de la bunica”), prin asociația de profil Groupe Avril
France – a anunțat că a reorientat redusele cantități de oleaginoase destinate inițial producerii de biocarburant către procesatorii de ulei alimentar.
FEDIOL nu vede însă o rezolvare a acestei probleme legate de lipsa materiei prime și nu se știe cum se va desfășura în continuare comerțul cu această materie primă.
Ca soluții de moment sunt aduse în discuție alternative la uleiul de floarea soarelui, cum ar fi cel de rapiță, soia și chiar uleiurile tropicale (cocos și palmier)", a informat Profitul Agricol pe pagina sa de Facebook.