Lipsa din farmacii a medicamentelor împotriva gripei continuă. Unul dintre cele mai eficiente medicamente antivirale, Tamiflu, se găseşte tot mai greu.
Lista de medicamente mai putem lua împotriva gripei
Tamiflu nu este însă singurul medicament antiviral care conţine oseltamivir, substanţa activă care acţionează asupra virusului gripal, blocând anumite enzime de la suprafața acestuia. Oseltamivirul acționează virusurilor gripale de tip A, cât și asupra neuraminidazelor virusurilor gripale de tip B.
Citește și: Gripa a făcut primele victime în România. Una dintre ele avea doar 25 de ani
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Ebilfumin şi Segasana conţin aceeaşi substanţă ca Tamiflu, astfel cele două antivirale pot fi utilizate cu succes în tratarea şi prevenirea gripei A şi B la adulţi, adolescenţi şi copii.
Citește și: Epidemia de gripă, declarată oficial în România? Decizia ar putea fi luată azi de Ministerul Sănătății
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ministerul Sănătății a publicat lista oficiala a medicamentelor care pot fi luate în caz de gripă.
Ce a declarat Ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări vineri, 6 ianuarie, că antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile din România, însă acestea le vor putea elibera exclusiv pe bază de rețetă.
Citește și: Se închid școlile din România în ianuarie 2023? Anunțul autorităților despre situația cazurilor de gripă
"Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale. Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic.
Știu cinci sau șase mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă. Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare. Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie ”,
a declarat, vineri, Alexandru Rafila.
Citește și: Șefii i-au spus că nu merită să fie promovată pentru că urmează să moară în curând
Ministrul Alexandru Rafila nu a declarat joi epidemie gripală, ci doar „stare de alertă epidemică”. Vârful ar urma să fie atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.