In articol:
Update: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că se deblochează angajările din Sănătate și Asistență Socială.
”Așa cum am promis, deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8000 de posturi în Sănătate și Asistență Socială! Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări.
Angajații din Sănătate se pregătesc pentru greva generală din luna februarie.
De ce protestează angajații din Sănătate?
În primul rând, sindicaliștii își doresc salarii mari, atât pentru cei din spitale, cât și pentru cei din asistență socială. Tot ei spun că salariile ar trebui să fie raportate la nivelul anului curent, așadar ar trebui să crească cu aproximativ 20% pentru toate categoriile de personal.
”La o primă evaluare, Consiliul Național Sanitas a constatat că s-au strâns deja aproape 50.000 de semnături pentru deschiderea Conflictului Colectiv de Muncă în Sănătate și Asistență Socială. Data limită este 18 ianuarie a.c. Suntem hotărâți să mergem până la capăt: Greva Generală! Mai ai timp să semnezi și tu! Împreună suntem mai puternici”, a anunțat Federația Sanitas într-o postare pe pagina de Facebook.
Pe lângă salarii, angajații își mai doresc deblocarea a 10.000 de posturi din sistemul medical.
Ce salarii au medicii și asistenții din România?
Un medic poate primi pentru o gardă, un salariu de până la 1800 de lei, în funcție de gradul pe care îl are. De asemenea, o asistentă poate câștiga maxim 4000 de lei pe lună, iar remunerația asistenților medicali de la UPU-SMURD este de 3900 – 3950. O infirmieră poate câștiga maxim 3000 de lei, iar brancardierii în jur de 2500 de lei.
”Guvernul ne-a cerut răgaz pentru primul trimestru al anului viitor. Discuţiile noastre din vară au fost altele, astăzi nu am primit nimic ferm, cert şi concret din partea Guvernului României. Am avut întâlnire cu premierul României, vicepremierul, domnul ministru al Sănătăţii şi o echipă tehnică, am pus pe masă toate problemele din Sănătate. O parte dintre ele le cunoaşteţi, toată lumea ştie despre DSP-uri în ce situaţie se află. Ştiţi mai puţin probabil că sunt probleme şi cu gărzile medicilor, medicii refuză să facă gărzi, sunt spitale care se chinuie să acopere liniile de gardă pentru că acestea sunt prost plătite. Bănuiesc că ştiţi că asistenţii medicali sunt aproape de salariul minim pe economie pe care l-a stabilit Guvernul pentru anul 2024, personalul TESA este nemulţumit”, a declarat Iulian Pope, vicepreședinte la Federația Sanitas, la finalul anului 2023.