”Cred cu tărie că este un moment extrem de important pentru Forţele Navale Române, care de aproape 30 de ani nu au a primit tehnică nouă.(...) Oferta câştigătoare a fost declarată cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Perioada de livrare a acestor corvete este de 7 ani de zile, trei ani de zile prima corvetă, urmând ca celelalte în maxim 7 ani de zile(...)

În acelaşi contract se va face şi modernizarea fregatelor pe care le avem”, a spus ministrul Gabriel Leş.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost cei trei competitori în această licitaţie. Potrivit informaţiilor apărute în presă, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).

Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii. La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Atât Naval Group, cât şi Fincantieri s-au adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Naval Group cerând comunicarea câștigătorului licitaţiei, iar Fincantieri semnalând grave nereguli în derularea procedurii şi obţinând chiar suspendarea acesteia pâna la analizarea pe fond a sesizării.

Ulterior, Fincantieri şi-a retras sesizarea.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Cazurile de plagiat, reanalizate. MAI transmite că au fost verificate doar 82 de teze, deși s-a transmis că au fost verificate 149

Acordul, care survine aprobării date de consiliile de administraţie ale celor două companii, include proiectul ”Poseidon” şi creează condiţiile pentru formarea unei alianţe mai largi, în vederea întăririi cooperării navale militare, pentru crearea unei industrii de construcţii navale europene mai competitive.
Acordul a fost semnat de directorii generali ai celor două companii, Giuseppe Bono şi Hervé Guillou.
Înfiinţarea companiei mixte, aşteptată să aibă loc înainte de sfârşitul acestui an, va depinde de obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor relevante.
Prin intermediul acestei companii mixte, Fincantieri şi Naval Group vor putea să desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare, să optimizeze procesele de achiziţii şi să pregătească oferte pentru programele binaţionale şi pieţele de export.

Pentru primul mandat de trei ani, preşedintele şi directorul operaţional vor fi numiţi de Fincantieri, iar Naval Group va numi directorul general şi directorul financiar. Între membrii consiliului de administraţie al noii companii se vor afla Giuseppe Bono, cu funcţia de preşedinte, şi Hervé Guillou.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si