Close sidebar
Close sidebar

UPDATE: O nouă dronă a fost găsită pe teritoriul României. Fragmentele sunt dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri/ ”Autoritățile române nu au o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat”

Ministerul Apărării Naționale anunță că un echipaj al unui elicopter IAR 330 a identificat posibile resturi ale unei drone în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea.

Stefania Pavel,

Ministerul Apărării Naționale anunță că un echipaj al unui elicopter IAR 330 a identificat posibile resturi ale unei drone în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea.

[Sursa foto: Armata Romana - Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Update:  Comandantul Garnizoanei Tulcea, comandorul Antonel-Marian Vătămanu a făcut declarații după ce în zona localităţii Nufăru au fost identificate mai multe bucăţi de dronă.

"Se execută căutări, verificări, cercetări, conform procedurilor specifice Ministerului Apărării Naţionale. (...) Aceste bucăţi sunt localizate aproximativ la 2 km sud de localitatea Nufăru, pe un deal. Această zonă este greu vizibilă de pe zona terestră, se vede mai bine din aer. Din acest motiv, ele au fost văzute prima dată de elicopter, după care s-au deplasat echipele terestre la locul în care aparatul a lovit pământul.(...) Nu sunt restricţii, nu sunt pericole, nu sunt ameninţări, singura restricţionare este cea legată de această zonă, unde, până la momentul finalizării anchetei şi verificărilor, este absolut interzis accesul în zonă.

(...) Momentan s-au identificat mai multe bucăţi de materiale, compozite, materiale metalice. Comisia specializată în identificarea acestor obiecte este în curs de cercetare şi încă nu vă pot da alte detalii”, a declarat comandorul Antoanel-Marian Vătămanu. 

Potrivit comandantului Garnizoanei Tulcea, căutările sunt efectuate de către echipe mixte, formate din forţe de la Ministerul Apărării Naţionale, Flotila Fluvială, Regimentul 307 Infanterie Marină, divizioanele Flotilei Fluviale, DGIA, Ministerul Afacerilor Interne şi de la Serviciul Român de Informaţii.

 

Update: ” Autoritățile române nu au o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat și fapte pentru a vorbi despre apartenența resturilor de dronă găsite pe teritoriul țării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în cadrul unui briefing, potrivit agenției ruse TASS.

”Nimeni nu poate înțelege ce încearcă să spună aceștia.

Considerăm că demersul menționat este o altă manifestare a conceptului de ”foarte profitabil”, când nu există fapte, dar în același timp se încearcă să convingă audiența că, foarte probabil, ceva de genul acesta a fost acolo", a mai spus diplomatul. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În acest context, duminică, atașatul de afaceri al Rusiei în România, ministrul consilier la Ambasada Rusiei la București, Elena Kopnina, a fost convocată la Ministerul român de Externe, unde i s-a adresat un avertisment verbal cu privire la încălcarea spațiului aerian al țării de către o presupusă dronă rusească. Diplomatul a declarat pentru TASS că, potrivit poziției părții ruse, rămășițele găsite atestă activitatea slabă a forțelor de apărare aeriană ucrainene, iar Rusia nu reprezintă în niciun caz o amenințare pentru cetățenii români.  

 

”Elemente ale unei posibile drone, identificate în zona Nufărul și Victoria. Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale pe pagina de Facebook.

În acest moment zona, care se află la 15 kilometri de graniță este survolată, iar forțele MApN continuă cercetările.

”A  fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord”

”Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren”, au mai transmis aceștia.

MApN a anunțat că au fost găsite fragmente dintr-o dronă aproape de localitatea Plauru. Zona a fost securizată.

[Sursa foto: Colaj Istockphoto.com&Google Maps]


Aceasta ar fi a treia dronă care cade pe teritoriul României. Inițial, pe data de 6 septembrie Armata a anunțat că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, au fost găsite în satul Plauru, iar mai apoi pe data de 9 septembrie MApN a anunțat că alte fragmente dintr-o dronă rusă au fost găsite la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

Miercuri, 13 septembrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni și Ismail, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

”Nu ne atacă nimeni, oameni buni”

”Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45 cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00. Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la IGSU, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională investighează aceste situații. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren”, a mai transmis Ministerul Apărării Naționale pe pagina de Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu a încercat să liniștească populația spunând că România nu este atacată.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

„Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu- premierul României

[Sursa foto: Marcel Ciolacu- Facebook]
 

„Nu a scăpat nimic de sub control. În al doilea rând, a fost o intervenție rapidă a MApN-ului cu Situațiile de urgență la o solicitare a cetățenilor care locuiesc în acea zonă. Nu e niciun pericol, dar e normal ca statul să ia anumite măsuri. E o intervenție provizorie, lucrurile vor fi foarte bine analizate și va fi o reacție foarte rapidă și pe zona militară pentru astfel de zone. A fost totul o întâmplare, au fost niște resturi de drone care au trecut Dunărea, nu vorbim de un atac asupra României. S-a făcut Ro-Alert în toată zona, funcționează telefoanele, au acoperire mai mare”, a mai spus premierul.

Rusia afirmă că Ucraina a lansat 10 rachete și trei nave fără pilot în cadrul unui atac asupra sediului flotei sale din Marea Neagră din Crimeea. Atacul a provocat un incendiu de proporții la un șantier naval din Sevastopol, în urma căruia 24 de persoane au fost rănite, a precizat Rusia. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI