Avionul despre care se cunoștea faptul că îl transportă pe Evgheni Prigojin, s-a prăbușit într-un zbor de pe ruta Moscova- Sankt-Petersburg, potrivit oficialilor ruși.

Momentul în care avionul s-a prăbușit

Potrivit imaginilor de pe canalul de Twitter Visegrad24, se remarcă momentul în care aeronava întâmpină probleme în aer și intră în picaj.

Citește și: VIDEO- Palatul lui Prigojin, definiția luxului: saci cu bani, lingouri de aur, un pian și lista continuă

În urma picajului de câteva zeci de secunde, avionul s-a prăbușit, iar flăcările l-au cuprins.

Evgheni Prigojin se afla pe lista pasagerilor avionului

Șeful grupării de mercenari Wagner, se afla pe lista pasagerilor, a afirmat Autoritatea Aeronautică Civilă a Rusiei, potrivit TASS.

Avion prăbușit în nord-vestul Moscovei. Evgheni Prigojin se afla pe lista pasagerilor avionului

Avion prăbușit în nord-vestul Moscovei. Evgheni Prigojin se afla pe lista pasagerilor avionului

[Sursa foto: Captură Twitter Visegrad-24]

O investigație a fost lansată de către Agenţia Federală de Transport Aerian, referitor la prăbușirea aeronavei Embraer. Aceasta s-a produs miercuri, în regiunea Tver. Potrivit unui comunicat al Agenţiei Federale de Transport Aerian, printre pasageri se număra și Evgheni Prigojin, conform TASS.

Citește și: Putin acuză Occidentul după rebeliunea lui Prigojin. "Vor ca rușii să se ucidă între ei"

"A fost declanşată o anchetă cu privire la prăbuşirea aeronavei Embraer, care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre aceştia se afla şi numele şi prenumele lui Evgheni Prigojin", a declarat departamentul.

Cine este primul suspect în cazul morții lui Prigojin

După moartea liderului Wagner, anchetatorii ruși iau în considerare posibilitatea ca o bombă să fi fost amplasată în trenul de aterizare al avionului care s-a prăbușit miercuri.

Pe rețelele de socializare rusești se vorbește despre scenariul unei bpmbe plasate în avionul Embraer cu care călătorea Prigojin între Moscova și Sankt Petersburg. Dispozitivul exploziv ar fi fost acuns într-o ladă cu sticle de vin, înainte de decolare.

Primul suspect în cazul morții lui Prigojin este Artem Stepanov, pilotul personal al lui Prigojin și fostul acționar fondator al MNT-Aero, compania care deține avionul doborât. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

VChk OGPU, un canal de Telegram care publică informații din surse apropiate ale agențiilor militare ale Rusiei, spune că Stepanov ar fi avut acces la avion. Acum, el este căutat de Poliție. Stepanov ar fi plecat în Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de prăbușire. Fratele acestuia a menționat pe canalul de Telegram că în ultimele zile a fost offline. 

Proprietarul MNT-Aero, Olga Gubareva și partenerul de afaceri al lui Stepanov, Kirill Shcherbakov, sunt de negăsit.

Rapoartele de la Shot și VChK OGPU încă nu au o confirmare oficială.

Sursele Ministerului Apărării din Marea Britanie au spus pentru BBC că avionul lui Evgheni Prigojin a fost doborât de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion în nord-vestul Moscovei. Cine este primul suspect în cazul morții liderului Wagner

Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion în nord-vestul Moscovei. Cine este primul suspect în cazul morții liderului Wagner

[Sursa foto: X(Twitter)@Gerashchenko_en]

Reacția lui Putin, după moartea lui Prigojin

„Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Membrii Wagner care au murit în avion sunt oameni care au contribuit semnificativ la lupta împotriva regimului neo-nazist din Ucraina. Acest lucru nu va fi uitat. Îl cunosc pe Prigojin de multă vreme. De la începutul anilor '90. Evgheni Prigojin a fost un om cu o soartă grea, care a făcut greșeli grave în viață. A obținut rezultatele dorite atât pentru el, cât și pentru cauza noastră comună. 

Prigojin a fost o persoană talentată și un om de afaceri care a lucrat nu numai în Rusia, ci și în străinătate, în special în Africa. S-a ocupat de petrol, gaze și metale prețioase. A fost începută o anchetă cu privire la accident. Ea va fi, fără îndoială, realizată până la capăt. Acum există examinări tehnice și genetice, care necesită o anumită perioadă de timp", a declarat Vladimir Putin, la o întâlnire cu Denius Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Ce se va întâmpla cu Gruparea Wagner, după moartea fondatorului Prigojin?

Oamenii au lăsat flori și lumânări pentru Evgheni Prigojin, lângă birourile din Sankt Petersburg. Potrivit declarațiilor a doi mercenari, aceștia au spus faptul că vor aștepta noile ordine de la comandanții care au rămas.

" Nu reușesc să-mi găsesc cuvintele... Ne-am pierdut comandantul, am pierdut doi comandanți. Avem alți comandanți cărora ne vom supune. Și vom opera în continuare conform regulilor Wagner. Ne exprimăm condoleanțele... Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat. Trebuie să rămânem uniți", a declarat unul dintre bărbați, potrivit Digi24.ro

"Vom aștepta instrucțiuni de la comandanții noștri", a adăugat un alt mercenar.

Mercenarii Wagner promit răzbunare

În urma informațiilor apărute că sistemele de apărare rusești au doborât avionul în care Evgheni Prigojin se afla în seara zilei de 23 august 2023, gruparea Wagner se pregătește de declanșarea unei rebeliuni împotriva regimului putinist de la Kremlin.

De asemenea, potrivit surselor din Belarus, unele tabere de bază ale Grupării Wagner au fost demontate în seara zilei de 23 august, iar membrii grupului militar privat formează convoaie, în scopul părăsirii țării, potrivit Mediafax.ro

„Convoaiele se îndreaptă probabil către graniţa cu Rusia ”, potrivit Centrului de Rezistenţă din Belarus.

Totodată, nu a fost autorizată retragerea grupului de mercenari de către guvernul belarus, iar serviciile speciale din Belarus încearcă interceptarea convoaielor de la graniță.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mercenarii cer răzbunarea, potrivit mai multor clipuri care au circulat pe Telegram.

,, Membrii Wagner se mobilizează după moartea lui Prigojin, dar nu vor să recunoască unde şi de ce. Apropo, unul dintre mercenari îl acuză pe „micul carăv al Kremlinului” că l-a ucis pe Prigojin şi le spune altor „wagneriţi” că este timpul să scoată armele", potrivit unui utilizator, pe canalele ucrainene de Telegram.

„Deja începem, aşteptaţi-ne”

Membrii grupării Wagner au comunicat pe Telegram, expuși la lumină roșie, un mesaj: „ Deja începem, aşteptaţi-ne”.

Această culoare este foarte des întâlnită în emblemele grupării de mercenari. Gruparea Wagner folosește alernativ ,,Z'' colorat cu roșu.

Pe vehiculele militare ale Forțelor Armate Ruse se întâlnește des litera Z. Vehiculele au fost implicate în invazia rusă a Ucrainei, din februarie 2022.

În timpul rebeliunii de pe 24 iunie 2023, Gruparea Wagner s-a afișat cu litera Z, colorată în roșu. Acest lucru s-a întâmplat în apropierea Moscovei, tancurile sovietice fiind pictate cu acest simbol, atunci când mercenarii au anexat Rostov.

Trei mercenari ai Grupării Wagner au jurat răzbunare, în urma uciderii lui Evgheni Prigojin. De asemenea, aceștia au transmis un mesaj populației ruse, cerând ,,să-i aștepte''. În acest timp, ei au purtat cagule, fiind expuși la lumină de culoare roșie, potrivit Mediafax.ro

Avionul a arătat normal până în ultimele 30 de secunde

Potrivit informațiilor Flightradar24, avionul nu a prezentat semne că ar avea vreo defecțiune. De asemenea, până în ultimele 30 de secunde, acesta a fost normal, ulterior coborând accelerat.

Aeronava a luat „poziție descendentă verticală bruscă”, la ora 15:19, potrivit lui Ian Petcenik, de la Flightradar24. În următoarele 30 de secunde, avionul a coborât în viteză aproape 2.500 metri de la altitudinea obșinuită zborului, potrivit Digi24.ro

„Orice s-ar fi întâmplat, s-a întâmplat foarte repede. E posibil să fi avut loc o luptă în avion, însă până la căderea dramatică, nu a existat niciun indiciu că ar fi fost ceva în neregulă cu avionul”, a declarat Petcenik.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si