Update 10.10: Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, oamenii de afaceri Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan vor fi audiaţi joi la sediul DIICOT din Cluj Napoca în dosarul privind delapidarea clubului de fotbal CFR Cluj.
Verificarile de la CFR Cluj il vizeaza si pe presedintele clubului sportiv, Iului Muresan, dar si pe fostul sef al CFR Cluj, Arpad Paszkany.
In dosar sunt citate mai multe presupuse infractiuni de delapidare prin intermediul unor enitati care au prestat servicii de consultanta, care ar fi facut transferuri fictive de jucatori.
Redam in continnuare comunicaul integral al DIICOT:
„La data de 19.05.2016 procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism- Serviciul Teritorial Cluj efectueaza un numar de 20 de perchezitii pe raza municipiilor Bucuresti si Cluj-Napoca urmand a fi citati în vederea audierii un numar de 10 persoane.
În cauza exista suspiciunea rezonabila ca în perioada 2008 – 2013 mai multe persoane, avand atributii de gestiune sau administrare în cadrul unei societati comerciale care detine un club sportiv, si-au însusit suma de 8.485.682
euro din patrimoniul respectivei societati.S-a retinut ca activitatea infractionala a fost savarsita prin intermediul mai multor entitati rezidente si nerezidente (firme off-shore din Cipru si din Seichelles) controlate faptic de catre un membru al grupului. Din cercetarile efectuate în cauza a rezultat ca firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanta si intermediere în domeniul sportiv cu privire la care exista suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucatori de la club, optimizarea activitatii echipei si altele) ori care au executat debite fata de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanta suspecte.
Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directa în grupele Champions League oferite de UEFA.
Totodata, s-a retinut ca membrii grupului au evidentiat în actele contabile ale societatii comerciale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale ori au evidentiat operatiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000euro.Cauza este instrumentata împreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj.
Actiunea a fost efectuata cu sprijinul structurilor de combatere a criminalitatii organizate Salaj, Maramures si Bistrita –Nasaud, precum si jandarmi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.
Facem precizarea ca pe întreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.”