In articol:
- Mesaje de avertizare Ro Alert, dar fără echipe de intervenție
- Ordinul care permite împușcarea a sute de urși
Localnicii spun că urșii sunt atrași de gunoiul neridicat de câteva zile de firmele de salubritate, și, înfometați fiind, dau buzna în oraș în căutare de hrană, potrivit observatornews.ro.
Mesaje de avertizare Ro Alert, dar fără echipe de intervenție
Locuitorii spun că au semnalat prezența ursului prin 112, iar pompierii militari au emis mesaje Ro Alert, însă, pe teren nu ar fi venit niciun echipaj de intervenție.
Citește și: Ursoaică pe motocicletă. Imagini hilare surprinse pe Transfăgărășan
De asemenea, la finalul săptămânii anterioare, un urs a pătruns într-o vilă din Predeal, spărgând geamul ușii de acces.
O altă ursoaică a fost semnalată pe Transfăgărășan, după ce a răsturnat o motocicletă, în căutare de hrană. Nici claxoanele șoferilor nu au făcut-o să se îndepărteze și să plece, potrivit aceeași surse.
Citește și: Un bărbat a fost prins de jandarmi cu patru kilograme de trufe într-o pădure
Ordinul care permite împușcarea a sute de urși
Tanczos Barna, în ultima sa zi la Ministerul Mediului, a semnat ordinul care permite împușcarea, în următoarele 11 luni, a sute de urși, mai exact 426 de animale, ca metodă de prevenție.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Fostul ministru a făcut anunțul pe pagina de Facebook.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Ordinul permite vânătoarea urșilor care provoacă pagube și intră în localități, punând în pericol viața oamenilor. La uciderea urșilor pot participa vânători obișnuiți. Ordinul va fi publicat în Monitorul Oficial, după ce primește avizul Academiei Române, care are, însă, doar rol consultativ.
Citește și: Casa de vacanță din Predeal a unui medic celebru, devastată de un urs: ”Putea oricând să intre peste noi”
Masculii dominanți și femelele cu pui sub doi ani nu vor fi împușcați, precizează ordinul. Celelalte 55 de exemplare, care reprezintă cota de intervenție, pot fi împușcate doar de personalul de specialitate, în cazuri urgente, atunci când siguranţa oamenilor, dar și a bunurilor, este pusă în pericol.
Activiștii de mediu atrag atenția că autoritățile române nu s-au concentrat suficient de mult pe măsurile de prevenire a conflictelor om- urs și pe conservarea habitatului urșilor.