VIDEO | Ursoaica care a trăit 19 ani închisă la circ
Săritul coardei, plimbarea cu trotineta sau târâtul pe sub obstacole sunt trucuri pe care Masha le-a învățat încă din primele luni de viață.
Arena unui circ din Ucraina a fost normalitatea ei pentru că ursoaica nu a știut niciodată ce înseamnă libertatea din pădure. În locul să audă susurul apei sau cântecul păsărilor, femela se obișnuise cu aplauzele oamenilor. A devenit rapid vedeta spectacolelor, iar publicul o adora .
„De la câteva luni a început să fie dresată, a trăit într-un camion, într-o cușcă dintr-un camion, cu care s-a plimbat din localitate în localitate cu botniță la bot și a fost pusă să
Citeste si: VIDEO| Buhaiul de baltă și poponetele pun în încurcătură autoritățile buzoiene
Povestea ursoaicei chinuite de la circ a ajuns și la urechile autorităților care au reușit să o ia din ghearele dresorului ei.
„Iată că vine. Pentru prima dată în viață este pe cont propriu. Nu știm unde o să alerge, dar pare că se simte bine, până acum”, se aude în imaginile video surprinse de un cei de la Daily Mail.
Femela trăiește acum într-un spațiu provizoriu, iar ministerul Mediului din Ucraina vrea să îi ofere o șansă la o viață normală. Așa că autoritățile au apelat la Asociația Milioane de Prieteni pentru ca Masha să își trăiască restul zilelor în sanctuarul de la Zărnești.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Zeci de păsări au fost găsite spânzurate în copaci într-o pădure din Botoșani
„Sperăm că la 1 martie, ca o bucurie de venirea primăverii, să ajungă și ea aici să se poată bucura împreună cu ceilalți urși de un pic de libertate și de viață normală ”, spune Cristina Lapis, președintele asociației „Milioane de prieteni”.
Masha nu ar fi prima artistă de circ pe care sanctuarul o găzduiește. O soartă asemnănătoare a avut-o și Alisia, o ursoaică de 28 de ani care a trăit o mare parte din viață în cușcă și pe scena de la circ. În timp, femela a și orbit, insa foștilor stăpâni nu le-a păsat.
„Ea încă este traumatizată după cum puteți vedea și se învârte în cușca ei virtuală ”, mărturisește Cristina Lapis, președintele asociației „Milioane de prieteni”.
Citeste si: VIDEO| Imagini revoltătoare vin din Bihor: un câine a fost împușcat de către un inginer silvic
116 urși mai trăiesc acum la rezervația din Zărnești. De anul trecut și până azi șase exemplare au murit, dar îngrijitorii s-au consolat cu gândul că blănoșii au apucat să guste din libertate la bătrânețe.
„Au trăit traume pe care le putem descrie cu greu. Felicitări oamenilor care au grijă de ei și multă putere de muncă să salveze și alții ”
„Mi se pare foarte crud și sper ca oamenii să înțeleagă prin aceste cuvinte ce au trăit acești urși aici ”
„Sunt un pic marcat acum despre viața urșilor
Citeste si: Haită de lupi, pe ulițele unui sat din Maramureș
Costul anual pentru întreținerea unui singur urs din rezervație se ridică la aproape 7000 de euro, iar mare parte a veniturilor provin din donații. Deși autoritățile din România au trimis aici nenumărați urși, ministerul Mediului nu alocă nici măcar un leu pentru îngrijirea animalelor din sanctuar.
Citeste si: VIDEO| O ursoaică și puiul ei au fost alungați cu bulgări de zăpadă, la Castelul Peleș