“Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele”, a afirmat şefa Comisiei, pentru Funke Media Group.

Ursula Von der Leyen a evidenţiat, totuşi, sprijinul financiar acordat de UE iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace, transmite Agerpres.

„UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a menţionat aceasta.

Citeste si: Vești bune din partea celui care a inventat vaccinul Pfizer/BioNTech: „Probabil că nu vom avea nevoie de restricții până la sfârșitul verii”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Mecanismul care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va începe „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a spus von der Leyen.

Anul trecut, Ursula făcuse o campanie pentru a oferi vaccinuri

În primăvara lui 2020, preşedinta Comisiei făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul. Cu toate acestea, cele mai multe doze sunt administrate în prezent în statele bogate ale lumii, aminteşte dpa.

Țările bogate blochează propunerile menite să ajute națiunile în curs de dezvoltare să își sporească capacitățile de producție a vaccinurilor, arată documente difuzate la BBC Newsnight.

Vaccin anti-COVID-19

Mai multe țări sărace au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să le ajute, dar națiunile mai bogate resping dispozițiile din dreptul internațional care le-ar permite să realizeze acest lucru, potrivit unei copii redactate a textului de negociere a unei rezoluții OMS.

Citeste si: Ursula von der Leyen solicită reciprocitate unor state, în exportul vaccinurilor împotriva COVID-19

Ursula nu poate explica de ce exportează vaccinuri

Sâmbătă, Von der Leyen a spus că AstraZeneca a livrat 41 milioane de doze de vaccinuri în 33 de ţări începând din luna februarie. “Nu le pot explica cetăţenilor din Europa de ce exportăm milioane de doze de vaccin în ţări care ele însele produc vaccinuri şi nu ne trimit nimic înapoi”, a adăugat ea.

Uniunea Europeană a stabilit mecanisme speciale pentru limitarea exporturilor de vaccinuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si