Urzici cu usturoi. Mâncarea sănătoasă iubită de români
Urzici cu usturoi. Urzicile ne invadează primăvara, iar abundența lor ne duce cu gândul la tot felul de rețete în care le putem prepara. Urzicile pot fi culese și păstrate în pungi de plastic la frigider timp de o săptămână.
Urzici cu usturoi. Primăvara, atunci când este sezonul lor, ar fi păcat să nu fie consumate, mai ales că găsiți ingredientele proaspete și accesibile ca preț în piață.
Mai mult decât atât, urzicile sunt cunoscute pentru beneficiile lor, printre care se numără și stimularea digestiei, ameliorarea astmului și bronșitelor și stimularea metabolismului.
Ingrediente pentru 2 porții de mâncare de urzici cu usturoi:
3 grămezi de urzici
1/2 ceapă
3 căței de usturoi
1 lingură cu făină
250 mililitri de lapte/apă/apa în care au fiert urzicile
1 1/2 linguri de ulei
un praf de sare
piper negru proaspăt măcinat
Urzici cu usturoi. Mod de preparare
Urzicile se curăță de firele de iarbă care au rămas de la cules și de frunzele mai urât, apoi se spală în mai multe ape și se pun într-o oală cu apă pusă la fiert în prealabil.
Se lasă să dea în clocot de 2-3 ori, se scurg de apă și se toacă mărunt.
Se toacă și jumătatea de ceapă, se curăță și se zdrobește usturoiul și le călim câteva minute la foc mediu, într-o tigaie cu o lingură și jumătate de ulei.
În momentul în care încep să se înmoaie, dăm focul la mic, adăugăm făina și amestecăm până devine omogenă compoziția.
Se toarnă laptele, apa în care au fiert urzicile sau apă simplă și amestecăm din nou. Apoi mai lasăm câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă și se adaugă urzicile.
Mai lăsăm mâncarea de urzici la foc mediu pentru aproximativ 10 minute și este gata.
Urzica- scurt istoric
Urzica este o specie de plante erbacee, perene, din genul Urtica, familia Urticaceae.
Răspândire
Urzica este răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte, în Europa, nordul Africii, Asia și America de Nord.
Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri.
Caractere morfologice
Partea subterană: rizom subțire, cilindric, brun-deschis, lung și ramificat, cu numeroase rădăcini subțiri, pâsloase
Tulpina (cu 4 muchii evidente) și frunzele, opuse, ovale, dințate pe margini, sunt acoperite cu perișori urticanți, a căror atingere provoacă bășicarea pielii și mâncărimi.
Poate ajunge până la un metru înălțime.
Florile sunt dioice, dispuse pe plante diferite, în panicule dispuse la axila frunzelor superioare.
Semințele sunt nucule ovale, verzui, cu perigonul persistent.
Proprietățile urzicii
Urzicile au următoarele proprietăți medicinale:
diuretic
hemostatic (opreste sângerarea)
antiseptic
emolient
depurativ
combate reumatismul și anemia
vindecă rănile și ulcerul
stimulează creșterea părului
luptă împotriva bolilor de rinichi
reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge