Cele 21 de judete in care a fost adunat numarul minim de 20 de mii de semnaturi pentru ca initiativa sa ajunga in Parlament sunt: Bucuresti, Cluj, Brasov, Timis, Iasi, Sibiu, Ilfov, Constanta, Galati, Prahova, Maramures, Bihor, Dolj, Alba, Hunedoara, Arad, Mures, Arges, Bacau, Vaslui si Tulcea.

De asemenea, judetele Neamt si Suceava se afla la cateva mii de semnaturi distanta de pragul de 20 de mii de semnaturi.

Potrivit site-ului farapenali.ro, pana in prezent au fost adunate 750.464 de semnaturi, iar USR vrea ca initiativa sa fie semnata de un milion de romani.

"Asigura-te ca numele tau este pe lista initiativei care este pe cale sa reuseasca. Hai sa strangem 1 milion de semnaturi pentru ca mesajul sa fie cat mai puternic: Romanii nu vor Penali in functii publice! Se poate! Romania #FaraPenali impreuna!", transmit organizatorii pe pagina oficiala a initiativei.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Pe data de 1 august, o caravana cu parlamentari USR, formata din doua echipe, a plecat prin tara pentru a aduna semnaturi. Una se va deplasa pe traseul Tulcea, Galati, Bacau, Vaslui, Neamt, iar cealalta pe traseul Ploiesti, Pitesti, Craiova, Hundoara, Alba, Mures si orasele de pe Valea Prahovei.

Obiectivul USR este ca pana la finalul anului 2018 sa inainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constitutiei prin care sa se interzica persoanelor condamnate penal la pedeapsa inchisorii sa candideze la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, daca au savarsit infractiuni in mod intentionat.

Pentru ca proiectul de lege sa ajunga in Parlament sunt necesare cel putin 500.000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot din cel putin jumatate din judetele tarii. Potrivit legislatiei, strangerea semnaturilor a fost posibila doar dupa ce a fost obtinut avizul Consiliului Legislativ, iar textul a fost publicat in Monitorul Oficial.

Initiativa urmareste modificarea articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, avand urmatorul continut: “Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.”

Textul propus instituie o interdictie temporara, ce ar urma sa inceteze odata cu intervenirea reabilitarii, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminarii infractiunii, adica situatiile care, potrivit legislatiei penale, conduc la eliminarea tuturor consecintelor rezultate din condamnare. Aceasta temporizare a fost absolut necesara pentru ca propunerea legislativa sa respecte intru totul Declaratia Universala a Drepturilor Omului, tratatele internationale la care Romania este parte, jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si recomandarile Comisiei de la Venetia, care nu permit interzicerea permanenta a dreptului de a fi ales.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si