Close sidebar
Close sidebar

USR promite ca va da mamicilor drepturile inapoi, dupa ce Guvernul le-a lasat fara indemnizatiile platite pe drepturi de autor

Mamicile care erau platite pe drepturi de autor au ramas fara indemnizatii dupa ce statul le-a taiat venitul dintr-o "eroare". Totul a pornit de la "revolutia fiscala", care a fost corectata printr-o ordonanta care are acum efecte nedorite. USR promite ca va rezolva situatia in aceasta toamna.

L. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

In toamna anului trecut, guvernul a aprobat trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat. Odata cu "revolutia fiscala", persoanele care castiga bani din activitati independente a trebuit sa mearga la ghisee si sa depuna Declaratia 600. Peste 200.000 de romani s-au trezit pusi pe drumuri din cauza celebrei declaratii. Guvernul s-a gandit sa rezolve problema si a aprobat Ordonanta de Urgenta 18/2018.

Un consultant fiscal a exlicat situatia: "Masura s-a vrut insa una de acordare a unor facilitati fiscale pentru acele persoane fizice ce erau in acelasi timp si salariate si realizau si drepturi de proprietate intelectuala si plateau contributie la pensii pentru ambele categorii de venituri. Prin aceeasi ordonanta s-a scutit la plata contributiei la pensii acele persoane fizice ce realizeaza venituri din salarii si drepturi de proprietate intelectuala pentru contributia la pensii ce corespunde drepturilor de proprietate intelectuala.

Desigur, cum nu se putea da la toata lumea, respectiv la toate persoanele fizice ce desfasurat activitati independente sau profesii liberale care si in prezent platesc contributie la pensie chiar daca sunt salariate, s-a procedat la acest artificiu fiscal", a spus Adrian Benta.

Dar cum nu se mai datoreaza contributii, nici indemnizatiile nu se mai pot plati la valoarea veniturilor, incepand din 23 martie 2018.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Cel mai greu va fi pentru acei parinti la care drepturile de proprietate intelectuala sunt singura sursa de venit pentru care s-a achitat atat impozit cat si contributia la pensii cat si contributia la sanatate la care acest venit nu o sa se ia in considerare la determinarea indemnizatiei. Parintii ce se afla in aceasta situatie au singura solutie sa ceara modificarea urgenta a legislatiei ce totusi nu poate sa aiba caracter retroactiv.

Probabil, s-ar putea acorda o compensatie pentru aceste pierderi. Nivelul indemnizatiei nu este conditionat de plata contributiei la CAS (pensii), ci de valoarea venitului aflat in baza de calcul pentru indemnizatie", a afirmat Adrian Benta pentru Libertatea.

Reamintim ca indemnizatia de mama are o limita minima de 1.250 de la 1 ianuarie 2018 si se calculeaza raportat la indicele social de referinta. Legislatia lasa posibilitatea celor care castiga bani din drepturi de autor sa achite optional contributii pentru sumele respective.

Deputatul USR Iulian Bulai a promis ca va rezolva aceasta situatie si a acuzat PSD de "hotie si incompetenta" in cazul mamicilor care au ramas cu indemnizatiile mici. "PSD nu se opreste niciodata din hotie si incompetenta, nici macar atunci cand e vorba despre mamele cu copii mici. Artiste, arhitecte, jurnaliste, scriitoare, traducatoare, IT-iste si, in acelasi timp, proaspete mamici? Ei bine, PSD a avut grija ca indemnizatia lor de crestere a copilului sa fie mai mica sau spre deloc. Ultima modificare a Codului fiscal a scos drepturile de proprietate intelectuala din definitia activitatilor independente, dar Ministerul Muncii (si al… Justitiei Sociale) al Liei Olguta Vasilescu a «uitat» sa actualizeze ca atare si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Asa ca, incepand de anul acesta, mamelor cu venituri din drepturi de autor nu li se mai iau in consideratie aceste venituri la calculul indemnizatiei. Nici macar atunci cand drepturile de autor au reprezentat singurul lor venit, pentru care au platit impozit si contributii in ultimele 12 luni, iar neluarea in calcul a acestui venit le lipseste de dreptul la concediu si indemnizatie. Incepe o noua sesiune parlamentara si le promitem mamelor ca una dintre prioritatile USR va fi, in aceasta toamna, modificarea OUG 111 si restabilirea drepturilor lor!', a scris Iulian Bulai pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

sursa: libertatea.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI