In acest fel, fiecare jandarm aflat in exercitatrea atributiunilor de serviciu va putea sa fie identificat cu usurinta, in cazul in care comite abuzuri asupra cetatenilor si va putea sa raspunda pentru actiunile savarsite, sustin reprezentantii USR in comunicatul de presa. In acest mod, Jandarmeria Romana ca institutie va fi exonerata de o pedeapsa colectiva atat de ordin moral din partea societatii, cat si penal si civil din partea autoritatilor competente.

"In urma studierii legislatiei comparate din mai multe state europene a institutiilor cu rol similar Jandarmeriei Romane, am constatat ca, modelul german prin care fiecare politist are atribuit un numar de identificare, poate fi implementat si in legislatia nationala. Consideram ca reformarea statului german, tinand cont de istoricul din al Doilea Razboi Mondial, reprezinta un model de reconstructie democratica si de consolidare a unui sistem institutional care respecta si protejeaza drepturile cetatenilor", a declarat senatorul USR George Dirca, unul dintre initiatorii proiectului.

"USR condamna ferm orice fel de abuz din partea institutiilor statului si considera ca interesul cetateanului este prioritar. Exista numeroase imagini video din timpul protestelor din 10 august care arata comportamentul abuziv din partea anumitor jandarmi asupra cetatenilor romani si straini care nu reprezentau o amenintare si nu erau implicati in acte de

vandalism. In aceste conditii, Parchetul Militar trebuie sa clarifice cu urgenta daca modul de actiune al Jandarmeriei Romane a fost legal", conchide sursa citata.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Cateva zeci de persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune plangeri impotriva jandarmilor. Protestatarii acuza fortele de ordine ca vineri seara s-au comportat abuziv si au lovit manifestantii fara motiv. Procurorii militari au anuntat ca in jur de 30 de protestatari au depus plangeri impotriva jandarmilor, care vor fi reunite intr-un singur dosar penal pentru purtare abuziva si abuz in serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime si vor incepe audierile.

sursa: mediafax

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si