Pentru ca aceste aparate să îşi demonstreze eficienţa şi proprietăţile, este foarte important să fie alese respectând câteva criterii de bază, pornind de la suprafaţa căreia ar trebui să îi facă faţă şi terminând cu nivelul de zgomot pe care îl produc pe timpul funcţionării.

Tipuri de aparate de aer condiţionat 

Pe lângă funcţiile principale pe care le îndeplineşte un aparat de aer condiționat, există  modele performante care sunt îmbunătățite cu o serie de funcţii suplimentare, precum cele de programare, dezumidificare,  autocurăţare,  autodiagnoză şi comenzi accesate prin WiFi.

Pot fi procurate aparate de aer condiţionat split, respectiv  cu o unitate exterioară şi una interioară, precum şi aparatele multi-split, cele care deţin  o componentă exterioară şi două sau mai multe unităţi  interioare, destinate imobilelor şi clădirilor cu o arhitectură elaborată, potrivite şi în situaţiile în care configuraţia sau localizarea construcţiei nu permite fixarea mai multor unităţi exterioare.  O altă categorie de aparate de aer condiţionat o reprezintă cele  portabile, uşor de amplasat şi folosit, dar cu o capacitate mult mai  mică. 

Utilitatea unui  aparat multi-split 

Modelele de aparate de aer conditionat multi-split  sunt cele  care deţin mai  multe unităţi interioare, chiar până la şase unităţi, şi doar o unitate exterioară.  Astfel, principalul avantaj al unui aparat multi-split este, evident, scutirea de a monta multe unităţi exterioare şi de a altera aspectul extern al clădirii. Este recomandat ca atunci când se procură un aparat multi-split să se calculeze exact suprafeţele asupra cărora va trebui să acţioneze, stabilind numărul unităţilor interioare de care este nevoie, în funcţie de încăperile în care va răci aerul. 

Un aparat de aer condiţionat multi-split va fi ideal pentru clădirile cu birouri, pentru unităţile medicale, unităţile de învăţământ, cât şi pentru casele particulare cu multe camere. Fiecare unitate interioară va putea fi programată să menţină o anumită temperatură a aerului, în mod independent de celelalte unităţi din clădire. 

Cum să alegi aparatul de aer condiţionat potrivit  

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

BTU- British Thermal Unit, reprezintă unitatea de măsură a capacităţii unui aparat de aer condiţionat.  Capacitatea aparatelor de aer se  încadrează între 12000 şi 50000 BTU, iar  performanţa energetică este determinată de coeficienţii  SEER, pentru răcire,  şi SCOP, pentru încălzire. Pentru ca un  aparat de aer condiţionat multi-split să corespundă din punct de vedere al capacităţii, se va ţine cont de suprafeţele  pe care trebuie să le acopere, atât ca mărime, cât şi ca organizare şi configuraţie. Orice obstacol, de tipul uşilor, coturilor şi paravanelor, prezintă şi acestea caracteristica de a diminua raza de acţiune a aparatului şi, implicit,  efectul de răcire a aerului, astfel că vor fi luate în calcul atunci când se alege tipul de aparat de aer condiţionat, dar şi montarea acestuia.  Alte contexte care pot influenţa capacitatea unui aparat de aer condiţionat, pot fi reprezentate de ferestrele prea mari şi expuse constant soarelui, de aparatura care se încălzeşte excesiv vara, sau de o izolaţie termică precară, care permite prea uşor transferul de temperatură între interior şi exterior.  

Consumul energetic 

Aparatele de aer condiţionat din clasele energetice A si A+ sunt mai economice, în comparaţie cu  de cele din clasele energetice B, C sau D.  În ceea ce priveşte consumul energetic, există aparate tradiţionale, precum şi aparate care funcţionează pe baza tehnologiei inverter. Tehnologia inverter asigură un consum energetic mic, prin acţiunea exercitată asupra compresorului.  În funcţionarea unui aparat de aer condiţionat, compresorul deţine  două stări,  respectiv cea de stagnare şi cea de funcţionare. 

Compresorul va porni şi va funcţiona până când se ajunge la temperatura programată, punct în care se va opri, repornind când creşte numărul gradelor.

Citeste si: De ce să alegi un aparat de aer condiționat multisplit

Această alternanţă pornit-oprit generează consum energetic mare. Tehnologia inventer anulează cele două stări ale compresorului, menţinându-l într-o funcţionare permanentă la o viteză variabilă, adaptată nevoii de a scădea temperatura periodic. Acest fapt va  contribui la scăderea consumului energetic, prin eliminarea producerii alternanţei pornire-oprire.  

Rolul filtrelor 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Aparatul de aer condiţionat are rolul de a interveni asupra temperaturii  aerului, dar şi de a-l menţine la un nivel normal de calitate şi umiditate. Din acest motiv, este foarte important ca schimbarea filtrelor să se facă periodic, acestea adaptându-se nevoilor spaţiului respectiv. Există filtre din plastic, care se întreţin  cu uşurinţă, sunt filtrele  în a căror componenţă există cărbune activ, modele foarte eficiente şi benefice, precum şi filtrele cu funcţii electrostatice sau  de ionizare, ideale pentru  a  elimina germenii si praful din aer.  Întreţinerea unui aparat de aer condiţionat include schimbarea regulată a filtrelor.

Citeste si: Cum să folosim în siguranță aparatul de aer condiționat

Acest proces prelungeşte durata de funcţionare  a aparatului şi asigură condiţii sănătoase de trai  pentru toţi cei care beneficiază de funcţiile aparatului. Chiar şi din punct de vedere financiar, este mult mai avantajoasă efectuarea unei întreţineri  regulate, comparativ cu remedierea defecţiunilor apărute pe parcurs, din cauza întreținerii necorespunzătoare a aparatului. Aparatul de aer condiţionat se va alege potrivit nevoilor spaţiului, însă, pentru a vă bucura cât mai mult de performanţele acestuia, aveţi sarcina de a efectua o revizie periodică şi de a lua măsuri ori de câte ori sesizaţi o disfuncţionalitate. 

Citeste si: Aerul condiționat – important de știut! Cum îl alegem? Cum îl poziționăm în încăpere? Cum îl folosim?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si