Testarea vaccinului Universităţii Oxford, suspendată după ce un pacient s-a îmbolnăvit
Studiile clinice finale pentru un vaccin împotriva noului coronavirus dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford au fost suspendate după ce un participant din Marea Britanie a avut o reacţie adversă, informează BBC.
AstraZeneca a spus că este vorba despre o pauză „de rutină” în cazul unei „boli inexplicabile”.
Concluziile studiilor clinice sunt atent urmărite peste tot în lume, iar vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford este considerat un candidat puternic între cele dezvoltate la nivel global. După fazele de testare 1 şi 2 care s-au încheiat cu succes, există speranţa că acesta va fi între primele care vor ajunge pe piaţă.
În faza 3 de testare, începută de câteva săptămâni, sunt implicaţi 30.000 de oameni în SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Această fază a testării unui vaccin poate dura, în general, câţiva ani.
„În studiile ample, boli apar la întâmplare, dar trebuie analizate independent pentru a verifica asta cu atenţie”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford.
Când va fi repornit studiul pentru vaccinul COVID-19
O anchetă independentă analizează datele privind siguranţa înainte de a fi decis dacă studiul clinic poate fi repornit.
Este a doua oară când studiul pentru acest vaccin al Oxford a fost suspendat. În cazul testelor majore, acest lucru se întâmplă frecvent şi de fiecare dată când un voluntar este internat pentru că nu este imediat constatată cauza bolii dezvoltate.
Este considerat că studiul va fi repornit în câteva zile.
Nu au fost oferite detalii privind efectele adverse apărute la subiectul britanic, însă este aşteptat ca el să îşi revină curând.
Marţi, nouă dezvoltatori de vaccin împotriva Covid-19 au căutat să reasigure opinia publică prin anunţarea unui „angajament istoric” privind respectarea standardelor ştiinţifice şi etice în căutarea unui vaccin.
AstraZeneca, Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merk, Moderna, Sanofi şi Novavax au semnat să aplice pentru aprobare normativă doar după ce vaccinurile vor fi trecut prin a treia fază de studiu clinic.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că aproximativ 180 de vaccinuri-candidat sunt testate în lume, dar în niciun caz nu a fost încheiat studiul clinic.