Oraşul Jiaxing, situat la sud de Shanghai, oferă un vaccin în curs de dezvoltare de către compania Sinovac. Grupurile cu risc ridicat, inclusiv persoanele care sunt ”responsabile de operaţiunile de bază ale oraşului”, vor avea prioritate, dar se pot înscrie şi rezidenţii care au nevoie urgentă să fie vaccinate.
Vaccinul se află în etapa finală a studiilor clinice, dar nu a fost încă aprobat. Autorităţile oraşului au declarat că vaccinul este furnizat sub autorizaţie de urgenţă.
China National Biotech Group, o altă companie chineză de vaccinuri, oferă vaccinul gratuit studenţilor care studiază în străinătate în cadrul unei strategii despre care experţii în sănătate spun că ridică probleme de siguranţă şi etice.
Peste 168.000 de persoane s-au înscris pentru a primi vaccinul printr-un sondaj online şi peste 91.000 sunt luate în considerare, a anunţat CNBG pe site-ul său. Pagina respectivă a fost eliminată marţea trecută.
Companiile farmaceutice chineze au cinci vaccinuri în etapele finale ale studiilor clinice, dar niciunul nu este aprobat pentru uz public. Acestea participă la cursă globală pentru a dezvolta un vaccin care, dacă va avea succes, va oferi industriei chineze în dezvoltare prestigiu şi vânzări la nivel mondial.
Promisiunea oficialilor din domeniul sănătății
Înalţi oficiali chinezi din domeniul sănătăţii au promis un vaccin pentru populaţie înainte de sfârşitul acestui an.
Vaccinul CNBG a fost administrat deja lucrătorilor medicali şi angajaţilor companiilor chineze trimişi în străinătate, sub o autorizaţie de urgenţă pentru persoanele din categoriile cu risc ridicat. Vaccinul a fost administrat unor 350.000 de persoane în afara studiilor clinice, a declarat în septembrie un director executiv al companiei.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro
Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro
În studiile clinice au fost înrolate aproximativ 40.000 de persoane.
Citeste si: Elveţia înăspreşte măsurile pentru combaterea celui de-al doilea val al epidemiei de coronavirus
"În prezent, se pare că studenţii chinezi care pleacă în străinătate au o dorinţă puternică de a lua vaccinul", a declarat un angajat al CNBG unui ziar de stat, The Paper.
Studenţii din China, care urmează să-şi înceapă semestrele în străinătate, spun că vor vaccinul deoarece sunt îngrijoraţi să nu se îmbolnăvească.
”Este foarte periculos acolo, oraşul în care studiem este o zonă de pericol roşu”, a spus o studentă care studiază în Polonia şi care şi-a dat doar numele de familie, Ouyang. S-a înscris pentru vaccinul CNBG în septembrie, dar nu a primit încă un răspuns.
”Cu toţii ne dorim cu adevărat acest vaccin”, a mai spus ea.
O studentă care urmează să meargă în Marea Britanie a declarat că s-a înscris prin intermediul paginii online după ce colegii ei de clasă au spus că au primit vaccinul.
Dacă vaccinul funcţionează, ar putea ajuta la protejarea studenţilor care merg în Europa sau Statele Unite, unde pandemia este încă în curs, au afirmat experţii medicali.
Dar aceştia au mai spus că dezvoltatorii trebuie să clarifice că eficacitatea vaccinului nu este dovedită şi să ţină evidenţa a ceea ce se întâmplă cu oamenii care îl primesc.
Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro
Citeste si: Orban: Sistemul medical a atins capacitatea de 75% în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor cu COVID-19
Dacă vaccinul nu funcţionează, atunci ”acest lucru oferă oamenilor un sentiment fals de securitate”, a spus Sridhar Venkatapuram, specialist în bioetică la King’s College London Global Health Institute.
Partidul Comunist Chinez a declarat în martie că epidemia de coronavirus este sub control, dar a avertizat că riscul unui nou focar este mare. Călătorii şi vizitatorii clădirilor publice sunt încă verificaţi pentru semne de infecţie. Cei care sosesc din străinătate trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni. Ţara a raportat 4.634 de decese şi 85.622 de cazuri confirmate.
Săptămâna aceasta, 10 milioane de persoane au fost testate în portul Qingdao din estul Chinei, după ce au fost identificate 12 cazuri în weekendul trecut, a anunţat vineri guvernul. Aceste cazuri au apărut după o perioadă de aproape două luni fără transmiterea locală a virusului în China.