In articol:
Proiectul de lege prin care se acordă o zi liberă plătită celor care se vaccinează, inclusiv elevilor, studenților și militarilor, a fost adoptat miercuri de Comisia de Muncă din Senat. Proiectul urmează să intre la vot în plenul Senatului și dezbătut apoi în Camera Deputaților în regim de urgență.
După cum au scris deputații USR-PLUS pe Facebook, propunerea legislativă "O zi liberă pentru vaccinare" a fost votată în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.
Citeste si: Spitalul din România care primește din nou pacienți non-COVID
"Este o dovadă că solidaritatea în campania de vaccinare poate, iată, să nu aibă culoare politică", spune deputatul USR-PLUS Oana Țoiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
- Consiliul Legislativ
- Consiliul Economic și Social
- Comisia de Sănătate
- Comisia de Buget
În baza votului de astăzi va putea fi supusă votului în plenul Senatului și dezbătută în Camera Deputaților în regim de urgență.
Ce prevede "legea zilei libere"
Inițiativa legislativă prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat.
Citeste si: Țara care va suspenda vaccinarea populației cu serul anti-COVID AstraZeneca
În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență, se arată în proiectul de lege.
De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.
Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului.
Părinții primesc zi liberă la vaccinarea copiilor
Persoanele care se vaccinează impotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
a) o zi liberă plătită, care nu se include in durata concediului de odihnă, in ziua vaccinării, in cazul angajaţilor;
b) o zi scutire de frecvenţă, in ziua vaccinării, in cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
Drepturile persoanelor prevăzute la alin.(1) se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea.
Beneficiază de drepturile prevăzute în lege şi unul dintre părinţi in ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.