România este fruntașă Europei la numărul de pacienți diagnosticați, mult prea târziu, cu cancer de col uterin. Un rezultat pe care ministerul Sănătății încearcă să îl modifice, cu o schimbare sanitară radicală: dacă până acum vaccinul era gratuit doar pentru copiii de până în 14 ani, acum gratuitatea se extinde până la vârsta majoratului.

Citește și: VIDEO- Vaccinul împotriva HPV, compensat din decembrie. La ce ajută vaccinarea pentru infecția cu HPV

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Vor intra până la sfârșitul acestui an în vigoare, compensare integrală pentru fete și pentru băieți până la vârsta de 18 ani, inclusiv între 11 și 18 ani.”

Gheorghe Peltecu,  medic primar Obstretică-Ginecologie: „Prin această vaccinare, incidența leziunilor precanceroase severe poate să scadă dramatic și se consideră că practic dacă vaccinarea se face în termenul de 10-14 arunci protecția poate fi totală. Nu este nevoie să se repete vaccinarea.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O jucătoare de tenis a anunțat că și-a făcut cont pe OnlyFans și divorțează, după ce a fost eliminată de la Australian Open- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

La nivel mondial, virusul Human pappiloma, care cauzează cancerul, este cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală și stă la baza a peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin. Vaccinarea este singura măsură care oferă protecție în mod egal atât fetelor, cât și băieților.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Abia am început această nouă abordare oricum, interesul, cel puțin din cifrele pe care le avem la dispoziție este într-o creștere accelera aș putea spune, plecând de la o situație de neîncredere totală, pornind de la anul 2008-2009, când am reușit să vaccinăm doar 2,6%

din fetele eligibile, între timp avem peste 100.000 de fete și de femei vaccinate în România.”

Vaccinul compensat va intra în vigoare din luna decembrie

Interesul crescut pentru prevenție a dus către o altă măsură fără precedent în țara noastră: o compensare de 50% din valoarea vaccinului pentru femeile din categoria de vârsta 19-45. Disponibilitatea vaccinului în sistem compensat intră în vigoare chiar din această iarnă, iar administrarea lui se face în cabinetele medicilor de familie. O variantă nefericită aleasă, considere specialiștii.

Gheorghe Peltecu,  medic primar Obstretică-Ginecologie: „Experiențele care s-au făcut în toate țările civilizate, Australia, Anglia, Suedia, vaccinarea se face în școli.”

Administrat la pre-adolescenți, vaccinul are un răspuns imun uriaș. În funcție de categoria de vârstă, administrarea are loc în 2 sau 3 doze și este permisă chiar și persoanelor care au contactat deja virusul. În prezent, costul necompensat al unei doze de vaccin este de 650 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si