In articol:
- Joi, EMA va anunța dacă serul AstraZeneca are legătură cu trombozele
- Universitatea Oxford se teme de o potențială legătură între vaccin și cazurile de tromboză
Studiul a început în luna februarie 2021, în Marea Britanie și urma să fie făcut pe un un grup de 300 de voluntari cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.
Oficialii Universității Oxford au anunțat marți, pe data de 6 aprilie, că au oprit studiul clinic în care erau testați adolescenții și copii cu serul făcut în colaborare cu AstraZeneca, deoarece așteaptă mai multe date despre problemele rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost deja vaccinați. Şapte persoane din Marea Britanie au murit în urma formării de cheaguri de sânge după ce li s-a administrat acest tip de vaccin.
Citeste si: Unde vezi câte locuri libere sunt pentru vaccinare. Harta programărilor pentru vaccinul COVID-19
Joi, EMA va anunța dacă serul AstraZeneca are legătură cu trombozele
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că va prezenta până cel târziu joi, 8 aprilie, rezultatul evaluării sale cu privire la posibila legătură între vaccinul AstraZeneca şi trombozele semnalate la pacienţi imunizaţi cu acest ser.
Anunţul a fost făcut după ce înainte cu câteva ore, şeful strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavaleri, anunțase existenţa unei legături între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea acestui vaccin.
Citeste si: Vaccinul COVID-19 de la Pfizer este sigur pentru copii. Iată ce spun studiile
Universitatea Oxford se teme de o potențială legătură între vaccin și cazurile de tromboză
Universitatea, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului AstraZeneca, a declarat faptul că nu există „probleme de siguranță” în procesul de testare, dar a recunoscut temerile legate de o potențială legătură între vaccin și cazurile de tromboză, spunând că așteaptă date suplimentare de la Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA), înainte de a relua studiul făcut pe copii și adolescenți.
„Părinții și copiii ar trebui să participe în continuare la toate vizitele programate și pot contacta site-urile de testare dacă au întrebări”, au mai declarat oficialii Universității Oxford.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că „nu a ajuns încă la o concluzie, iar reanalizarea este în curs de desfășurare”.
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat ulterior că agenția ar trebui să ia decizia „miercuri târziu”, adăugând că este în „contact strâns” cu EMA.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro