In articol:
Andra Ionescu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:
La ce ajută vaccinarea împotriva infecției cu HPV
„Alături de mine este medicul ginecolog Simona Coravu, care ne va vorbi despre vaccinarea împotriva HPV, afecțiune care poate duce în timp la cancer de col uterin.
Simona Coravu, medic ginecolog: „Acest vaccin ne ajută să ne protejăm împotriva infecției cu 9 din cele mai agresive și cele mai frecvente tulpini de HPV, care în timp ar putea duce la apariția atât a cancerului de col, cât și cancer în regiunea orofaringiană. Din păcate, problemele sunt mult mai multe.”
Andra Ionescu, reporter Kanal D: „Este acest vaccin potrivit și pentru femeile care au deja infecția confirmată cu HPV?”
Simona Coravu, medic ginecolog: „Da, are logică vaccinare a tuturor persoanelor chiar dacă au trecut prin boală, pentru că trecerea prin această boală nu conferă anticorpi de lungă durată și atunci singura modalitate prin care ești real protejat pe termen lung este să te vaccinezi. Este recomandată vaccinarea atât a femeilor, cât și a bărbaților. Schemele de vaccinare care au avut real succes în alte părți ale lumii au implicat vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților pentru că și ei pot fi un rezervor permanent de reinfecție a femeilor.”
Andra Ionescu, reporter Kanal D: „Au existat multe teorii cum că acest vaccin provoacă infertilitate. Ce ne puteți spune despre aceste mituri?”
Simona Coravu, medic ginecolog: „În momentul în care apare un vaccin tot timpul provoacă infertilitate. Nu, răspunsul este nu, nu provoacă infertilitate și sunt studii foarte serioase care stau la baza acestei afirmații.”
Andra Ionescu, reporter Kanal D: „Cum se face vaccinul? În câte doze? Cum ne pregătim înainte?”
Simona Coravu, medic ginecolog: „ Vaccinul se face în funcție de vârstă, până în 14 ani se vaccinează. Sunt 2 doze, o doză în luna 0 și o doză în luna a VI-a. Dincolo de vârsta aceasta până la 45-46 de ani sunt trei doze, luna 0, luna II și luna a VI-a.”