Vaccinul Pfizer-BioNTech, bazat pe tehnologia ARN mesager, a devenit primul ser anti-Covid care a fost aprobat în Uniunea Europeană pentru grupa de vârstă 5-11 ani. În luna mai, serul a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru grupa de vârstă 12-17 ani.

Experții din cadrul EMA „au recomandat aprobarea extinderii de utilizare a vaccinului anti-COVID-19 Comirnaty pentru a include şi copiii între cinci şi 11 ani", a precizat agenţia europeană într-un comunicat.

Timp de două luni de zile experții au analizat datele medicale privind posibilele riscuri și eficiența vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani.

Citeste si: Noul Ministru al Sănătății a vorbit despre doza trei de vaccin: „ Prioritatea este de a vaccina cât mai mult din populaţie”

Dozele pentru copii au concentrație redusă

Comisia Europeană urmează să aprobe în mod oficial decizia anunțată joi de EMA, însă această procedură este considerată o formalitate. Vaccinul Pfizer pentru categoria 5-11 ani va fi administrat în două doze, dar cu o concentrație redusă de trei ori (10 micrograme) spre deosebire de varianta inițială a serului, la un intervat de trei săptămâni, conform recomandărilor făcute de specialiștii EMA.

Citeste si: Peste 65.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care circa 16.800 cu prima doză

Eficiența vaccinului

Companiile Pfizer și BioNTech au anunţat că vaccinul lor Comirnaty a arătat o eficienţă de 90,7% împotriva coronavirusului în cadrul unui studiu clinic realizat pe copii din grupa de vârstă 5-11 ani.  Efectele secundare ale vaccinului au fost ușoare și moderate, pot dura câteva zile și se pot manifesta sub forma unor dureri de cap, durere la locul injectării, oboseală și dureri musculare.

Dozele care sunt administrate adolescenților și adulților au o concentrație de trei ori mai mare și conțin 30 de micrograme.

„Beneficiile vaccinului Comirnaty la copiii de 5-11 ani depăşesc riscurile, în special pentru cei cu afecţiuni care cresc riscul de a dezvolta forme severe de COVID-19", se arată în comunicatul transmis de EMA.

„Recomandarea de astăzi ne arată foarte clar că vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur şi eficient pentru copii şi poate să le ofere o protecţie suplimentară", a spus Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO-Ilie Năstase, suspect de Covid-19. Fostul tenismen este internat la Matei Balș

Când vor fi livrate primele doze pentru copii în Europa

Țările europene vor putea începe campania de vaccinare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani din luna decembrie. Primele doze cu vaccin Pfizer pentru copii vor fi livrate pe 20 decembrie, a anunțat unul dintre purtătorii de cuvânt ai companiei BioNTech.

Versiunea inițială a vaccinului produs de Pfizer-BioNTech era autorizată până acum doar pentru persoanele cu vârste de peste 12 ani.

Uniunea Europeană a decis să se alăture altor state precum Statele Unite, Canada, Israel, China şi Arabia Saudită, care au autorizat deja vaccinuri împotriva COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani. 

Zeci de milioane de copii vor deveni iligilbili pentru a se imuniza. Până în acest moment patru vaccinuri au fost autorizate pentru populația generală de către EMA: cele produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, bazate pe tehnologia ARN mesager, şi cele dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnica „vectorului viral nereplicant”, pe bază de adenovirus. 

Citeste si: Mesajul lui Tudor Gheorghe pentru nevaccinați: „Nu mă încurcă dacă nu vă vaccinați. Muriți în liniște”

CNCAV pregătește cabinetele de vaccinare pentru copii

„CNCAV manifestă preocupare pentru pregătirea cabinetelor de vaccinare, optimizarea platformei de programare şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinare (RENV). Totodată, vor fi elaborate procedurile şi instrucţiunile necesare, astfel încât procesul de vaccinare în rândul celor mici să se deruleze într-un mediu favorabil şi sigur”, a transmis comitetul.

Citeste si: Israelul trece la a patra doză de vaccin ca să scape de valul 5 al pandemiei

De când va fi disponibil vaccinul

„Potrivit CHMP, vaccinul pentru copii ar putea fi disponibil după data de 20 decembrie a.c. Ca şi în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile. Studiul realizat la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a arătat că răspunsul imun la Comirnaty administrat la o doză mai mică (10 micrograme) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 micrograme) administrată celor peste 16 ani (măsurat prin nivelul de anticorpi împotriva SARS-CoV-2)”, au mai adăugat reprezentanții comitetului.

Citeste si: OMS, anunț sumbru despre varianta Delta de coronavirus

Eficacitatea Comirnaty a fost calculată la aproape 2.000 cu vârste între 5 și 11 ani, care nu au prezentat forme de infecție anterioară cu Coronavirus.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Aceşti copii au primit fie vaccinul, fie placebo. Din cei 1.305 de copii care au primit vaccin, trei au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii care au primit placebo. Aceasta înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a avut eficienţă de 90,7% în prevenirea COVID-19. Siguranţa şi eficacitatea vaccinului, atât la copii, cât şi la adulţi, vor continua să fie monitorizate îndeaproape, vaccinul fiind utilizat în campaniile de vaccinare din statele membre UE, prin sistemul de farmacovigilenţă al UE şi prin studiile în curs şi suplimentare efectuate de compania producătoare şi de autorităţile europene”, au mai spus cei de la CNCAV în comunicat.

Citeste si: Bilete Târgul de Crăciun Bucureşti 2021: Cât costă intrarea la Bucharest Christmas Market?

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si