Vacile Aubrac, noua senzatie in randul crescatorilor romani de animale! Au dat vacile de lapte pe cele de carne
Crescatorii romani incep, incet-incet, sa schimbe rasele de animale si se orienteaza spre efective care sunt mai usor de intretinut
Un fermier din Sibiu creste acum vaci din Franta, care nu au nevoie de multa atentie si iau in greutate mai mult de un kilogram pe zi.
De anul trecut, fermierul creste doar vaci de carne, din Franta.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Nicu Maharu a murit cu o mare durere în suflet! A plecat la ceruri neîmplinit! Ce îi măcina sufletul?
"Se tine foarte usor, nu este pretentioasa la mancare, nu are pretentii la adapost. Vitetii sunt vigurosi si nu ne creaza probleme, costuri reduse", explica acesta.
Dupa 18 ani in care a creascut vaci de lapte, Ciprian Gherghel spune ca acum munca lui e mai usoara. "Nu necesita asa mult personal pentru ca animalele stau pe pasune aproape tot timpul. Iarna mananca fan si un pic de siloz, dar vara mananca doar iarba", ne spune inginerul.
Daca la inceput avea 60 de exmplare din rasa Aubrac, acum in ferma din Bruiu sunt peste 450. "Carnea spre deosebire de alte rase nu face grasime. Avem solicitari si de la export. Nu suntem capabili sa producem cat am putea sa vindem", spune el.
Animalele s-au adaptat usor pe pasunile de la Bruiu. Iau repede in greutate. Un vitel poate ajunge la 400 de kilograme intr-un an.
Fermierul are 800 de hectare e pasune si vrea ca in viitor sa-si dubleze efectivul de animale din aceasta rasa.