Românii se vor confrunta și anul viitor cu scumpirile, chiar dacă promisiunile se învârt în jurul majorării pensiilor și salariilor. Motivul ar fi intrarea în vigoare a noului pachet de măsuri fiscale.

Ce scumpiri vor fi din 2024?

Așadar, pe lângă creșterile taxelor și impozitelor, prețurile alimentelor vor fi și ele modificate, în contextul în care deja în anul 2023 scumpirile au fost în lanț.

De exemplu, românii vor plăti mai mult pentru vicii, deoarece Guvernul va crește accizele la alcool și tutun începând cu 1 ianuarie 2024. Așadar, dacă acum un pachet de țigări costă 13,46 de lei, de anul viitor acesta va costa mai mult cu 1 leu, sau chiar cu 1,5 lei. Și la alcool creșterile vor în medie aceleași.

Imagine reprezentativă pentru scumpiri ale alimentelor.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Salariile nu țin pasul cu scumpirile din România. Prețul la unele produse și servicii au sărit cu peste 20% în ultimul an

Dulciurile și băuturile cu zahăr vor avea prețuri mai mari

Dulciurile vor fi și ele scumpite, dacă vor avea peste 10 grame de zahăr pe 100 de grame. La fel și băuturile cu zahăr adăugat vor înregistra creșteri de până la 3 lei, deoarece TVA-ul în cazul acesta crește de la 9 la 19%. Și mesele la restaurant vor deveni un moft de anul viitor, asta deoarece prețurile în meniu vor fi modificate din cauza TVA-ului care crește de la 5% la 9%.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Imagine reprezentativă pentru dulciuri.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce au stabilit liderii PSD și PNL cu privire la noua lege a pensiilor. De unde vor scoate banii în 2024? "Toate aspectele au fost clarificate"

Totodată, TVA-ul va crește și pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, potrivit proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare pus în dezbatere publică. 

Ultimele datele ale Institutului Naţional de Statistică arată că inflaţia a ajuns la valoarea de 8,8%, lucru îngrijorător. Specialiștii spun încă că aceste scumpiri vor fi resimțite doar în prima parte a anului, apoi lucrurile vor intra pe un făgaș normal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si