Ce este Favipiravirul 

Favipiravirul este un antiviral despre care se vorbește de mai bine de-un an în toată lumea și pe care unele state europene, precum Ungaria, îl recomandă celor care au forme ușoare sau medii de COVID. La noi însă nu se găsește în farmacii, dar se vinde pe sub mână la fel ca Arbidolul, un alt antiviral:

„Momentan e un deficit de antivirale, nu avem pe stoc, asteptăm noutatile, sperăm că o să găsim.”, a spus Roxana Lăpădat, farmacist, pentru Știrile Kanal D. 

Citeste si: Medicamentul Favipiravir ar putea fi eliberat în ambulatoriu, anunță Ministerul Sănătății

1.000 de cutii de Favipiravir, importate de România

În lupta contra-timp pe care o duc cu boala, oficialii țării au importat recent 1.000 de cutii de Favipiravir, deși avem o fabrică la Cluj care produce medicamentul. La două zile distanță, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de Urgență, distribuirea lui în toată țara, dar cu rezerve. Favipiravirul ar urma să ajungă doar în farmaciile spitalelor, iar medicii îl vor distribui bolnavilor, sub supraveghere:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„În aceasta situatie de val 4, ar trebui sa fie la indemana tuturor medicilor de familie pentru a trata formele usoare pentru a preintampina internarea pacientilor in spitale. Este o eroare de management la nivel politic.”

, a declarat medicul de familie Iacob Mihai Sorin pentru Știrile Kanal D.

Citeste si: Medicamentul Favipiravir, un antiviral care poate trata infecția cu COVID-19, nu se poate găsi în farmacii. ANM a dat explicații

Fără aceste antivirale, medicii de familie se văd nevoiți să prescrie antitermice, ca la gripă. Mai mereu există însă riscul ca acestea să nu-și dovedească eficiența, iar simptomele ușoare de Covid să se agraveze. Unele voci susțin că lipsa antiviralelor din farmacii ar fi doar un vârf de iceberg.

Ajutor venit din Italia

Un ajutor important a venit aseară din Italia. 5.200 de doze de plasme cu anticorpi monoclonali destinate pacienților cu risc de deces. Administrat la timp, acest tratament împiedică apariția complicațiilor. Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că studiază datele privind eficacitatea unui alt medicament anti-covid, Molnupiravir, dezvoltat de compania farmaceutică germană Merck.

Citeste si: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit explicații despre tratamentul medicamentuos pentru infecția cu COVID-19: „Nu este un tratament specific sau un tratament salvator”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si