Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani, după o lungă luptă cu o boală degenerativă.

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importantă perioadă a vieţii sale”.

Citeste si: Moarte cumplită pentru un subofițer. A murit noaptea trecută după ce a căzut cu bicicleta

Marele actor a decedat vineri seară. El a împlinit 81 de ani pe 4 iunie 2022.La vârsta de 33 de ani a fost diagnosticat cu o boală degenerativă care însă nu i-a afectat activitatea artistică. Era căsătorit cu Valeria şi au un fiu, actorul şi regizorul Bogdan Uritescu.

Cine a fost Valentin Uritescu

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Bulandra. A jucat, între altele, în: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia țeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineața pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière.

La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuția unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Marele actor Ray Liotta a murit în somn

Actorul Valetin Uritescu va rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei prin rolurile diverse pe care le-a interpretat în serialul „Lumini şi umbre”, în lungmetraje precum „Concurs”, „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau pe scenă în „Dimineaţa pierdută” şi „Nunta lui Krecinski”.

valentin uritescu a murit

Actorul Valentin Uritescu.

[Sursa foto: Arhivă]

Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu- născut pe 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, județul Alba- a dat viaţă unor nenumărate roluri secundare, pe cât de diverse, pe atât de ofertante, precum sergentul Şaptefraţi din serialul TV „Lumini şi umbre”, semnat de Andrei Blaier, personaj continuat în lungmetrajul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de Sergiu Nicolaescu, Vasile din „Concurs” (regia Dan Piţa) şi doctorul Marcu în „Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu).

După două examene la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică trecute cu succes, dar nefructificate din cauza unor conjuncturi nefavorabile, Valentin Uritescu este remarcat de Liviu Ciulei la concursul de la Teatrul „Bulandra”.

Citeste si: VIDEO| Frații Radu și Alexandru Mazăre, în libertate pentru câteva ore pentru a-și conduce pe ultimul drum mama

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968- 1981) drept „cea mai importantă perioadă a vieţii sale”.

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul „Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Teatrului Bulandra. A jucat, între altele, în: „Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, „Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe”, de Molière.

Citeste si: Valentin Uritescu a murit! Îndrăgitul actor și-a dat ultima suflare la 81 de ani


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si