Valeriu Gheorghiță a vorbit despre tulpina indiană Sars-Cov-2. Cât de periculoasă este mutația și unde face ravagii
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a vorbit despre noua variantă a virusului. Valeriu Gheorghiţă a declarat că tulpina indiană a coronavirusului are două mutaţii.
Valeriu Gheorghiță a făcut declarații în legătură cu tulpina indiană Sars-Cov-2. El a transmis că mutația se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor. Gheorghiță îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru a reduce circulația virusului în populație și pentru a reduce riscul a cumula noi mutații.
„Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a
declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă.
Detalii despre tulpina indiană COVID-19
Valeriu Gheorghiță a anunțat că varianta indiană a coronavirusului nu este neapărat mai contagioasă. „Nu este neapărat mai contagioasă, aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale astfel încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinurilor.
Vaccinurile cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare, tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm, rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi", a explicat el.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că a fost identificată o variantă „indiană" a coronavirusului, B.1.617.2. Este vorba despre o persoană de 26 de ani, sosită în România în urmă cu o lună. Mutația diferă de cea identificată iniţial de PHE England care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India.
Autoritățile investighează și un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, judeţul Braşov, fiind vorba de persoane venite din India. Ministerul Sănătăţii a precizat că persoana la care s-a confirmat varianta indiană este din focarul din Colonia Bod.