In articol:
Valeriu Gheorghiță a făcut declarații în legătură cu tulpina indiană Sars-Cov-2. El a transmis că mutația se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor. Gheorghiță îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru a reduce circulația virusului în populație și pentru a reduce riscul a cumula noi mutații.
Citeste si: Reacție gravă după vaccinarea anti-COVID. O femeie din Galați, în șoc anafilactic
„Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a
Detalii despre tulpina indiană COVID-19
Valeriu Gheorghiță a anunțat că varianta indiană a coronavirusului nu este neapărat mai contagioasă. „Nu este neapărat mai contagioasă, aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale astfel încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinurilor.
Citeste si: Valeriu Gheorghiţă: „Empatizez întru totul cu fiecare persoană care este îngrijorată”
Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că a fost identificată o variantă „indiană" a coronavirusului, B.1.617.2. Este vorba despre o persoană de 26 de ani, sosită în România în urmă cu o lună. Mutația diferă de cea identificată iniţial de PHE England care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India.
Citeste si: UE dorește achiziţionarea a 10 milioane de doze de vaccin AstraZeneca din India
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Autoritățile investighează și un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, judeţul Braşov, fiind vorba de persoane venite din India. Ministerul Sănătăţii a precizat că persoana la care s-a confirmat varianta indiană este din focarul din Colonia Bod.