
1 din 3 | Covid-19 a ucis peste 84.000 de persoane din peste 3,2 milioane infectate în Iran

2 din 3 | Hassan Rouhani, și-a exprimat temerea despre posibila catastrofă într-o întâlnire a grupului de lucru antivirus al țării

3 din 3 | Valul 5 al pandemiei lovește țara decimată de COVID. Virusul Delta a pus capac
Prima țară care se confruntă cu valul 5 al pandemiei este Iranul, iar riscurile unei catastrofe sanitare sunt mai mari acum decât niciodată, din cauza "invaziei" virusului dublu mutant Delta, importat din India.
Valul 5 al pandemiei. Iranul este în pragul celui de-al cincilea val de infecții Covid-19 în condițiile în care varianta Delta, cea mai contagioasă tulpină identificată până acum și prezentă în cel puțin 85 de țări, a fost semnalată în țara islamică. Pe 5 mai au fost confirmate trei cazuri de infectare cu această tulpină în provincia centrală Qom, informează The Guardian.
Citeste si: Vaccinare obligatorie pentru toți cei care au peste 18 ani! Prima țară care a adoptat legea
Citeste si: Primul vaccin anti-COVID "made in India". Ce protecție oferă împotriva tulpinii Delta
Președintele Iranului se teme de o "catastrofă"
Însuși președintele Iranului, Hassan Rouhani, și-a exprimat temerea despre posibila catastrofă într-o întâlnire a grupului de lucru antivirus al țării.
Citeste si: VIDEO| Două decese provocate de mutația Delta a virusului Sars-Cov-2, în România
Ministerul Sănătății iranian a clasificat drept „roșie”- cea mai înaltă categorie pe scara riscului de coronavirus – zona capitalei Teheran, precum și alte nouă orașe din provincia cu același nume.
Provinciile sudice și sud-estice Fars, Hormozgan, Kerman și Sistan-Balucistan sunt, de asemenea, clasificate în prezent ca „roșii”.
Restricții în zonele ROȘII din Iran
În zonele roșii, toate magazinele trebuie să rămână închise, cu excepția celor considerate esențiale, inclusiv magazinele alimentare și farmaciile. Autoritățile din provincia Sistan-Baluchistan au interzis călătoriile în Pakistan până la o notificare ulterioară, deși mărfurile transportate pe cale rutieră vor fi permise.
Alireza Raisi, purtătorul de cuvânt al grupului de lucru anti-virus, a cerut „controale stricte ale granițelor țării”, în special în cele din partea de est a Iranului.
Citeste si: Tulpina Delta se transmite comunitar în România
Două vaccinuri "made in Iran"
Sugrumată de sancțiunile SUA, care au făcut dificil transferul de bani către firme străine, Iranul declară că se luptă să importe vaccinuri pentru cei 83 de milioane de locuitori ai săi.
„Dacă vrea Dumnezeu, situația se va îmbunătăți în ceea ce privește vaccinările începând de săptămâna viitoare”, a spus Rouhani. Autoritățile din Iran au aprobat utilizarea de urgență a două vaccinuri produse local.
Citeste si: OMS, anunț despre al treilea val Sars-COV-2: „Situația evoluează rapid"

Liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei, a primit prima doză de vaccin pe 25 iunie, a anunțat biroul său pe Twitter.
„Trebuie să respectăm toate regulile pe care le-am emis pentru zonele roșii și alte zone afectate de virus, a spus Rouhani, subliniind că „dacă liniile directoare sunt puse sub semnul întrebării sau nu sunt respectate, vom avea o problemă”.
Citeste si: Vaccinul care protejează împotriva virusului dublu mutant Delta
Rouhani, un politician moderat, se află în ultimele săptămâni ale președinției sale, putând avea cel mult două mandate consecutive. În ultima vreme acesta a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia. El va fi înlocuit în august de clericul ultraconservator și fostul șef al justiției Ebrahim Raisi.
Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.
A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.
Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.